02.07.2024

Китайски фонд иска да инвестира в енергийни проекти в България

Главният изпълнителен директор на инвестиционния фонд SINO-CEEF Capital Чен Фей е съобщил на среща с Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), че фондът проявява интерес към инвестиции в България, тъй като страната изнася електричество, има поле за обновяване на енергийни обекти и превръщането им в устойчиви и зелени такива, предстои изграждане на развойни центрове в сектор енергетика и др.

Новината беше съобщена от БТПП.

Фондът е създаден от Индустриалната и търговска банка на Китай (ICBC), застрахователната компания China Life, частната компания Fosun Group и Royal Eagle Group от Сингапур.  Инвестиционният фонд е насочен към региона на Централна и Източна Европа. Създаден е през 2016 г. и оттогава участва в различни етапи от развитието на енергийни проекти. В момента поддържа 12 активни проекта.

Възможностите за инвестиции в сектор “Енергетика”

В срещата в БТПП освен  Чен Фей, са участвали Кон Линю, търговски съветник, и Ксин Линлин, аташе в Китайското посолство в София. Цветан Симеонов е обсъдил с гостите възможностите за инвестиции в сектор “Енергетика” с фокус възобновяеми източници – вятърна и соларна енергия. Той е представил икономическата среда в страната и е подчертал активното развитие на възобновяемия енергиен сектор.

Представители на фонда участваха в провелия се в София форум Green Transition, посветен на перспективите пред страните от Централна и Източна Европа за намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Със съдействието на БТПП бяха осъществени срещи и контакти между SINO-CEEF Capital и български компании и консултанти в областта на енергетиката.

„Няма нужда от търговска война“

Симеонов е обсъдил с търговския съветник в посолството на Китай въпроса за субсидиите за вноса в ЕС на електрически превозни средства с батерии от Китай. Той е разяснил, че се очаква правителствата и бизнесът от страните членки на ЕС да споделят мнението си по темата.

“Нямаме нужда от търговска война”, е подчертал Симеонов и е отбелязал, че правилата за международна търговия, наложени от Световната търговска организация (СТО), трябва да се спазват, да се съблюдават правилата за определяне на произхода на стоките, нелоялните търговски практики да се минимизират.

Председателят на БТПП е посочил, че е необходима и гъвкавост по отношение на новите технологии и продукти и заедно с внедряването им да се осигурява и необходимата инфраструктура за поддържане, зареждане и експлоатация.