28.04.2024

Климатичните опасности носят риск за 70% от работниците в света

Повече от 2,4 милиарда души по света са изложени на опасности за здравето, свързани с изменението на климата. Нов доклад на Международната организация на труда (МОТ) на ООН установи, че изменението на климата вече оказва сериозно въздействие върху здравето и безопасността на изключително голям брой работници във всички части на света, предава Евронюз.

Изчислено е, че повече от 70 процента от 3,4 милиарда работници в света вероятно ще бъдат изложени на прекомерна топлина в даден момент по време на работата си. Цифрите от 2020 г., последната година, за която има налични данни, са нагоре в сравнение с преди две десетилетия, когато данните сочеха 65,5 процента.

Почти 19 000 живота се губят всяка година поради топлинен стрес на работното място. На него се дължат още 22,87 милиона професионални злополуки, а 26,2 милиона души по света живеят с хронично бъбречно заболяване заради прекомерна топлина.

Работниците обаче са изложени на много повече опасности от „просто жега“

Въздействието на климата надхвърля просто топлинния стрес, добавя докладът. Селскостопанските работници и хората, занимаващи се с тежък физически труд в горещ климат са изложени на „коктейл от опасности“, което може да доведе до редица здравословни усложнения. Хората, работещи в лошо вентилирани  и горещи помещения, също са изложени на риск.

Многобройни здравословни проблеми, открити при работниците, са свързани с изменението на климата, се отбелязва в доклада. Това включва 1,6 милиарда души, изложени на UV радиация с повече от 18 960 смъртни случая годишно, причинени от немеланомен рак на кожата.

Замърсяването на въздуха на работното място също засяга 1,6 милиарда души, което води до 860 000 смъртни случая сред работещите на открито всяка година. Пестицидите също са свързани със здравословните условия на 870 милиона души в селскостопанската индустрия с 300 000 смъртни случая годишно от отравяне с пестициди. 15 000 души умират всяка година поради излагане на паразитни и векторни болести.

Опасностите и рисковете всъщност не са нови

В доклада се казва, че работниците са сред най-често изложените на климатични опасности и често „нямат друг избор, освен да продължат да работят, дори ако условията са опасни“. Документът добавя, че много от опасностите и рисковете всъщност не са нови.

„Ясно е, че изменението на климата вече създава значителни допълнителни опасности за здравето на работниците. От съществено значение е да се вслушаме в тези предупреждения. Съображенията за безопасност и здраве при работа трябва да станат част от нашите отговори на изменението на климата – както политики, така и действия“, казва Манал Аззи, ръководител на екипа по безопасност и здраве при работа в МОТ.

Много страни в Европа вече обмислят нови защити за работниците по време на интензивни горещини. Най-малко петима души загинаха по време на работа в бруталната гореща вълна през юли в Италия миналата година – реалният брой на смъртните случаи вероятно е много по-висок.

След като уличен чистач почина от топлинен удар в Мадрид през 2021 г., Испания реши да забрани част от работата на открито по време на екстремни горещини. Миналата година Гърция също наложи забрана за работа в строителството и доставките в най-горещите часове на деня.

Профсъюзите също призовават за платен отпуск за персонала, когато има интензивни периоди на жега.