20.04.2024

Климатичните промени ще намалят доходите с една пета до 2050 г.

Климатичната криза ще намали глобалния доход с около една пета през следващите 25 години. Това се казва в ново проучване, което прогнозира, че хората в най-бедните райони на света и тези, които са най-малко отговорни за отоплението на атмосферата, ще понесат най-големия паричен удар, предава Евронюз.

Икономическото свиване на доходите заради изменението на климата вече е около 38 трилиона долара годишно до 2049 г., установиха учени от германския Потсдамски институт за изследване на въздействието на климата. До 2100 г. финансовите разходи може да достигнат двойно повече от прогнозите на предишни проучвания.

Нашият анализ показва, че изменението на климата ще причини огромни икономически щети през следващите 25 години в почти всички страни по света, включително и във високо развити държави като Германия и САЩ, където прогнозираното средно намаление на доходите е 11 процента за всяка. За Франция то е 13 процента“, казва съавторът на изследването Леони Венц, климатолог и икономист.

Тези щети се сравняват с базова линия без изменение на климата и след това се прилагат спрямо общия очакван глобален растеж на брутния вътрешен продукт“, обяснява водещият автор на изследването и учен по климата Макс Коц.

Повишаването на температурата ще доведе до най-голямата загуба на доходи

През последните десетина години учени и други се фокусираха върху екстремните метеорологични условия като горещи вълни, наводнения, суши и бури като оказващи най-голямо въздействие върху климата.

Но когато става въпрос за финансов удар, цялостните въздействия все още се дължат главно на средното затопляне, общото повишаване на температурата. Например то вреди на културите и възпрепятства производството на труд. Тези температурни увеличения водят до най-много щети в бъдеще, защото те наистина са най-безпрецедентните в сравнение с това, което сме преживели в миналото“, казва Коц.

През 2023 г., рекордно гореща година, средната глобална температура е била с 1,35 градуса по Целзий по-топла от прединдустриалните времена, според Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ.

Къде ще има най-голям спад на доходите поради изменението на климата?

В Съединените щати югоизточните и югозападните щати са икономически притиснати повече от северните, като части от Аризона и Ню Мексико понасят най-големия финансов удар“, се казва в проучването.

В Европа южните региони, включително части от Испания и Италия, са засегнати по-силно от места като Дания или Северна Германия.

Само съседните райони на Арктика – Канада, Русия, Норвегия, Финландия и Швеция – се възползват“, казва Коц.

Това също така означава, че страните, които исторически са произвеждали по-малко емисии на парникови газове на човек и са най-малко способни да се адаптират финансово към затоплянето, също понасят най-големите финансови щети“, добавя той.

Най-бедните страни в света ще претърпят 61% по-голяма загуба на доходи от най-богатите, изчислява проучването.