23.04.2024

Край на явлението Ел Ниньо

Австралийското Бюро по метеорология обяви края на климатичното явление Ел Ниньо за 2023-24 г., съобщава Гардиън. От 1910 г. насам е имало 29 събития Ел Ниньо – фаза, при която източните екваториални ветрове в Тихия океан са бавни или дори обратни.

Обратният модел, Ла Ниня, има по-силни източни ветрове от обикновено. През последните 114 години е имало 20 събития Ла Ниня, според бюрото.

Карл Браганза, ръководител на климатичните услуги на бюрото, очерта основните характеристики на завършилия Ел Ниньо и какво следва оттук нататък.

Колко силен беше Ел Ниньо?

Температурите на морската повърхност в Тихия океан, където явлението Ел Ниньо се заражда, достигнаха своя връх миналия ноември с аномалия от около плюс 2.1C. За сравнение – Ел Ниньо от 1997-98 г., смятан за може би най-силния в историята, регистрира температури с около 2,5C по-високи от обикновено.

„Атмосферният компонент на скорошния Ел Ниньо беше сравнително слаб в сравнение със събитието от 1997-98 г. или дори с предишния Ел Ниньо от 2015-16 г.“, казва Браганза.

Беше ли Ел Ниньо основният двигател на климата?

До септември, когато бюрото обяви, че Ел Ниньо е в действие, по-дългосрочните прогнози вече сочеха, че лятото в източна Австралия може да не е необичайно сухо.

Това е така, защото климатът на Австралия се влияе не само от тихоокеанските климатични модели, но също и от Индийския и Южния океан.

С края на пролетта южното влияние стана по-важно, тъй като се наложи много силна положителна фаза на Южния пръстеновиден режим (SAM) – белязан от западните ветрове, свиващи се към Антарктика.

Ще последва ли явлението Ла Ниня?

Международните климатични модели, включително тези на бюрото, прогнозират, че неутралните условия в Тихия океан ще продължат през зимата в южното полукълбо. По-късно тази година се очаква обаче в действие да влезе явлението Ла Ниня.

Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ оценява с 60% шанс Ла Ниня да стартира в периода юни-август. Браганза обаче подчертава, че явленията по това време на годината имат относително ниски показатели.

„Дотук далеч ние наистина гледаме какво вероятно ще направят температурите в Тихия океан в моделите. Атмосферата все още трябва да се свърже с океанските условия в реалния свят, а това не е даденост. Поредица от три последователни години на Ла Ниня – както се случи между 2020-21 и 2022-2023 г. – последвана от Ел Ниньо и след това друга Ла Ниня, би било нещо ново, поне според историческите сведения“, казва той.

Каква роля играе изменението на климата?

Друга голяма причина метеоролозите да са предпазливи по отношение на прогнозите е как глобалното затопляне може да повлияе на метеорологичните модели.

„Имаме тенденции в изменението на климата, които се случват на заден план. Не сме наблюдавали такива температури на океана преди, така че просто трябва да бъдем малко предпазливи. Всички тези фактори са причините, поради които използването на климатичен модел, който събира милиони наблюдения в реално време, е най-доброто ръководство, с което разполагаме“, казва Браганза.