24.03.2024

Къде въздухът е бил най-мръсен през 2023 г.?

Индийският мегаполис Делхи, който включва и Ню Делхи, бе обявен за най-замърсената столица в света, а градът с най-мръсен въздух е индийският Бегусарай. Това се посочва в изследването за качеството на въздуха в света за 2023 г., изготвено от швейцарската организация IQAir.

Пакистан остава една от трите страни с най-мръсен въздух в света през 2023 г. Междувременно Бангладеш и Индия изместиха Чад и Иран по показателя фини прахови частици (PM2,5) около 15 пъти над нивото, препоръчано от Световната здравна организация, показват нови данни.

Средните концентрации на PM2,5 – малки частици във въздуха, които увреждат белите дробове – достигнаха 79,9 микрограма на кубичен метър в Бангладеш през 2023 г. и 73,7 микрограма на куб. метър в Пакистан. СЗО препоръчва не повече от 5 микрограма на куб. метър.

Поради климатичните условия и географията в Южна Азия концентрацията на PM2,5 единствено се увеличава, тъй като замърсяването няма къде да отиде“, обяснява Кристи Честър Шрьодер, научен мениджър за качеството на въздуха в IQAir, швейцарска организация за наблюдение на въздуха, която представи новите данни.

Разбира се влияят и други фактори като земеделски практики, индустрия и гъстота на населението. За съжаление, наистина изглежда, че ситуацията по-скоро ще се влошава, вместо да се подобри“, добавя тя.

През 2022 г. Бангладеш беше класирана като страна с пето най-лошо качество на въздуха, а Индия беше осма.

Около 20% от преждевременните смъртни случаи в Бангладеш се дължат на замърсяването на въздуха, а свързаните с това разходи за здравеопазване възлизат на 4%-5% от БВП на страната“, казва д-р Фироз Хан, експерт по замърсяването на въздуха в университета North South в Дака.

Индийското замърсяване също се е увеличило от миналата година, като нивата на PM2,5 са около 11 пъти по-високи от стандарта на СЗО. Ню Делхи е столицата с най-лошо качество на въздуха в света с 92,7 микрограма на куб. метър.

Китай също регистрира ръст на PM2,5 с 6,3% до 32,5 микрограма на куб. метър, след в предните пет години показателят бележеше спад.

Само Австралия, Естония, Финландия, Гренада, Исландия, Мавриций и Нова Зеландия са отговаряли на стандартите на СЗО през 2023 г.

Докладът на IQAir се основава на данни от повече от 30 000 станции за наблюдение в 134 страни и региони.

Чад, най-замърсената страна в света през 2022 г., беше изключена от списъците за 2023 г. поради проблеми с данните. Иран и Судан също бяха извадени от списъка за 2023 г.

Според Криста Хазенкопф, директор на Индекса за качество на въздуха в Института за енергийна политика на Чикагския университет, 39% от страните в света нямат публичен мониторинг на качеството на въздуха.

Като се имат предвид големите потенциални ползи и сравнително ниската цена, учудващо е, че нямаме организирани глобални усилия за разполагане на ресурси за запълване на тези пропуски в данните, особено на места, където здравното бреме от замърсяването на въздуха е най-голямо“, каза тя.