13.04.2024

Ледниците в Австрия ще изчезнат след 45 години, предупреждава доклад

Ледниците в Австрия ще изчезнат след 45 години, предупреди Австрийският алпийски клуб в последния си доклад. Анализът описва бързото свиване на 93 ледника в Австрия през последните няколко години, предава Евронюз. Най-голямото отдръпване е това на най-големия ледник в Австрия Пастерце, в планинската група Глокнер в южната провинция Каринтия, който се е свил с 203,5 метра, което е рекорд за този ледник.

Ледникът Ретенбахфернер в Тирол е на второ място, губейки 127 метра лед. От 93-те ледника, наблюдавани между 2022-2023 г., само един не се е свил допълнително.

79-те ледника, измерени през миналата и предходната година, са средно с 23,9 метра по-къси от година по-рано, се казва в годишния доклад. Това е третата най-висока цифра на свиване както в 133-те години на измерване на клуба, така и в последните седем години. Отстъплението на 14 други ледника е наблюдавано по-малко точно, например чрез сравняване на снимки.

Възможно е да има някои останки в сенчести места – може би в ледника Глокнер от североизточната страна, някои райони в долината Йоцтал. Но де факто след 40 до 45 години цяла Австрия ще бъде почти без лед“, заяви ръководителят на службата за измерване на ледниците Андреас Келерер-Пирклбауер.

Какво причинява изчезването на ледниците в Австрия?

Времето за австрийските ледници изтече“, обяви Герхард Либ от службата за измерване на ледниците на Австрийския алпийски клуб.

Процесът на образуване на снежни резерви в горните краища на ледниците, така че да могат да се стабилизират, отнема десетилетия.

Само ако снегът и ледът започнат да се образуват отново сега, ледниците биха могли поне да запазят сегашния си размер. Но вече не можете да спасите австрийските ледници, защото системите са твърде бавни. Изчезването им през следващите десетилетия е на пратика неудържимо“, добави Либ.

И двамата учени смятат, че продължаващото съществуване на австрийските ледници се дължи изцяло на запасите от лед от миналото.

Два ледника се отдръпнаха с повече от 100 метра

Миналогодишната средна цифра за отстъпление на ледниците не достигна рекорда, поставен през 2021-2022 г. от 28,7 метра. Но нито един ледник не се е отдръпнал с повече от 100 метра през този период, а два са го направили в последния доклад: заедно с Пастерце (203,5 метра), ледникът Ретенбахфернер в провинция Тирол е бил със 127 метра по-къс. Само един ледник, Баренкопфкеес в групата на Глокнер, остана непроменен по дължина миналата година.

Ледниците са масиви от лед, които се образуват като сняг и лед се уплътняват в продължение на векове и след това текат бавно над сушата. Тяхното топене е една от най-забележителните индикации за причинените от човека промени в климата.