18.05.2024

Магнит ли е за чуждестранни инвестиции нисковъглеродната електроенергия?

Според френското правителство декарбонизираният характер на електроенергийния микс на страната е несравним актив за привличане на чуждестранни инвестиции. Реалността обаче е по-сложна, пише Euractiv.

Френският президент Еманюел Макрон приветства 240 френски и чуждестранни бизнес лидери по-рано тази седмица във Версай за Choose France, най-голямото годишно промоционално събитие за френската икономика.

Тази година около една трета от обявените рекордни 15 милиарда евро чуждестранни инвестиции са отишли за проекти, свързани с декарбонизацията. Например технологичният гигант Microsoft обяви инвестиция от 4 милиарда евро в нови центрове за данни във Франция.

„Инвестицията идва, защото сме декарбонизирали електричеството“, заяви Роланд Лескюр, министър делегат на енергетиката и промишлеността, попитан защо компанията е избрала именно Франция.

„Френският микс е много силен елемент от привлекателността на страната и когато говорим с различни бизнес лидери, това е основната точка“, обявиха и от кабинета на президента Еманюел Макрон.

Но реалността е по-сложна. Декарбонизираният електрически микс е привлекателен, но цената на електроенергията, надеждността на мрежата и други критерии са също толкова важни.

Декарбонизация

Всяка година EY публикува класация на най-атрактивните държави в Европа за инвестиции.

„Правим преброяване на инвестиционни проекти и интервюираме мениджъри, за да разберем какво предпочитат“, обяснява Жереми Хадад, енергиен анализатор в EY.

През 2023 г. и за 5-та поредна година Франция оглавява списъка, като една от всеки две инвестиции във Франция отива в индустриални проекти.

„Като цяло през 2023 г. нисковъглеродният микс на Франция е предимство в европейската конкуренция“, добавя Хадад, като доказателство за инвестициите от милиарди евро, обявени по време на Choose France от американските технологични компании Amazon (1,2 милиарда евро) и Equinix.

Испанският производител на торове FertigHy също обяви инвестиция от 1,3 милиарда евро за първия в Европа завод за производство на торове с ниско съдържание на въглерод.

Франция наистина може да се похвали с нисковъглероден микс. Въглеродният интензитет на френската електроенергия е около 60 g CO2 на киловатчас (kWh). Огромна разлика в сравнение с испанския (200g CO2/kWh) или германския (350g), според Европейската агенция по околна среда.

Въпреки това през същата седмица, в която Франция се похвали с привличането на рекордните средства, компанията на Джеф Безос декларира инвестиция от 7,8 милиарда евро в Германия, за да подсили облачната си инфраструктура.

По същия начин инвестициите на Microsoft във Франция не са толкова необичайни в сравнение с 2,2 милиарда евро, инвестирани в Малайзия за изграждането на центрове за данни.

„Да, декарбонизираният микс е актив, но е актив наред с други фактори“, казва енергийният икономист и директор на Изследователския център за енергийна икономика и право Жак Персебоа.

„Значението му варира в зависимост от засегнатите сектори, участващите играчи, зрелостта на техните екологични цели, доброволчеството и други“, добавя Хадад.

Комбинация от фактори

„Това, което прави Франция конкурентоспособна, е комбинацията от фактори – като регулаторна стабилност, географско местоположение, качество на електрическата мрежа, скорост на достъп до интернет, сила на вътрешния пазар и качество на работната сила“, обяснява Персебоа.

В резултат на това не е ясно дали нисковъглеродният микс на Франция ще ѝ даде такова конкурентно предимство до такава степен, че индустриите да се преместят от други европейски страни във Франция.

Инвестиране в ядрена енергия

В крайна сметка икономистите смятат, че реинвестирането в ядрената енергия все пак трябва да повиши конкурентоспособността на Франция. Чрез развитието на ядрената енергия страната може да осигури доставка на контролирано, евтино и нисковъглеродно електричество.

Споразумението, подписано между правителството и EDF през ноември 2023 г., предвижда, че средната цена на произведената от ядрена енергия електроенергия ще бъде около 70 евро за мегаватчас (MWh).

Тази цена, разбира се, ще зависи от търсенето на електроенергия, пазарите на електроенергия в ЕС, разходите и времето, необходими за изграждане на реактори.