29.03.2024

Макрон: В сделката между ЕС и Меркосур липсват силни ангажименти за климата

Френският президент Еманюел Макрон нарече предложеното търговско споразумение между ЕС и южноамериканския блок Меркосур „много лоша сделка“, в която липсват подходящи климатични съображения, предава Гардиън.

В сегашния си вид това е много лоша сделка и за вас, и за нас“, заяви Макрон пред бразилски бизнесмени в Сао Пауло.

Френският държавен глава е на тридневно посещение в Бразилия, най-голямата икономика в Латинска Америка. Коментарите идват на фона на затруднените преговори за споразумение за свободна търговия между двата икономически блока.

Няма нищо в това споразумение, което да се фокусира върху темата за биоразнообразието и климата – нищо. Трябва ни договор, който ще е отговорен за развитието на климата и биоразнообразието“, каза още френският президент.

Въпреки че в Бразилия има нагласа сделката да бъде подписана, Франция многократно изрази резерви и заяви, че нейните фермери са възразили срещу перспективата, която би могла да позволи внос на селскостопански продукти, особено говеждо, което не отговаря на строгите стандарти на ЕС.

Все още имаме време. Вярно е, че загубихме възможност в края на миналата година, но не трябва да се отказваме от тази сделка“, каза финансовият министър на Бразилия Фернандо Хадад на същото събитие.

Той добави, че бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва е вложил много време да доведе споразумението до успешен край и ще продължи да изисква по-близки отношения с европейския пазар.

По-рано този месец европейски служители казаха, че е възможен „решителен напредък“ до юли. Макрон също призова за много повече преки инвестиции от бразилски фирми във Франция и каза, че двете страни могат да си сътрудничат за инвестиране в трети пазари, особено в Африка.

Лула посети няколко африкански държави, откакто се завърна на власт миналата година и каза, че иска да възобнови „добрите и ползотворни“ отношения, които страната му имаше с континента, когато беше избран за първи път за президент през 2000-те години.

Освен това администрацията на Лула работи усърдно за трансформация на политиките на предишното правителство на крайнодесния президент Жаир Болсонаро, което се опитваше да отмени различни регулации за защита на климата.

Макрон каза още, че планира да настоява на предстоящите срещи на върха на G20 и COP30 в Бразилия за повече международни стандарти, за да стимулира финансово банките, фирмите и инвеститорите да декарбонизират индустриалните процеси и да опазват по-добре околната среда.