10.04.2024

Март подобри температурните рекорди за 10-ти пореден месец

Изминалият месец е бил най-горещият март в историята, превръщайки се в десетия пореден месец с температурни рекорди, предава Службата за климатични промени на ЕС Коперник. Глобалната температура на въздуха е била с 0,73°C над средната за периода 1991-2020 г. за март и с 0,10°C над предишния максимум, отчетен през март 2016 г.

Това бележи десетия пореден месец, в който температурите са по-високи от всякога, регистрирани за съответното време на годината, след като февруари също подобри стария рекорд с една десета от градуса.

Март 2024 г. продължава поредицата от подобряване на климатичните рекорди както за температурата на въздуха, така и за температурите на повърхността на океана“, казва Саманта Бърджис, заместник-директор на Коперник. “Средната глобална температура е най-високата в историята, като последните 12 месеца са с 1,58°C над прединдустриалните нива. Спирането на по-нататъшното затопляне изисква бързо намаляване на емисиите на парникови газове“, добавя тя.

Какъв е температурният рекорд на океана?

Световните океани отразяват безпрецедентната ситуация във въздуха. Температурите на морския въздух останаха на необичайно високо ниво миналия месец, въпреки отслабването на Ел Ниньо в източния Тихи океан.

Директорът на Коперник Карло Буонтемпо заяви, че явлението Ел Ниньо не обяснява напълно необичайно горещите температури на Земята през последните 10 месеца. В зависимост от фазата, в която се намира, Ел Ниньо влияе на глобалната температура. Но за сегашната ситуация главната вина носят парниковите газове“, смята Буонтемпо.

Глобалната температура на повърхността на морската вода е била средно 21,07°C през март – най-високата месечна стойност в историята. Това показание за океаните – което изключва полярните краища на Земята – беше 21,06°C за февруари.

Беше ли март месец рекорден за Европа?

За Европа миналият месец бе вторият най-топъл март в историята – само с 0,02°C по-хладен от март 2014 г. Средната температура на континента е била с 2,12°C над средната за 1991-2020 г. за март, като най-голямо е покачването в централните и източните райони.

От Коперник също така отбелязват, че времето е било по-влажно от средното в по-голямата част от Западна Европа, тъй като множество бури донесоха обилни валежи над Южна Франция и Иберийския полуостров. Скандинавските региони също са били по-влажни от средното.

Останалата част от Европа беше до голяма степен по-суха от средното, с особено оскъдни валежи над северозападна Норвегия.

Оставянето под прага от 1,5C става все по-проблемно

Службата Коперник използва милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят, за да създаде своите компютърно генерирани анализи и констатации, публикувани от името на Европейската комисия.

По-рано Коперник съобщи, че през януари 2024 г. глобалното затопляне е надхвърлило 1,5C за цяла календарна година за първи път.

Средната 12-месечна температура, която достигна 1,52C над прединдустриалните нива през януари 2024 г., сега вече е 1,58C за последните 12 месеца.