23.03.2024

Могат ли силните горещини да отслабят имунната система?

Проучване, което разглежда как имунната система реагира на горещо време, предлага нова представа за това какво се случва, когато живакът се повиши.

Изследователите откриха връзка между горещото време и измерванията на имунния отговор на организма, включително нивата на определени кръвни клетки и индикатори за възпаление.

Това е стъпка към евентуално намиране на лечение, което би могло да помогне за защитата на хората от опасно високи температури, които са свързани с повишени нива на инфаркт, инсулт и други сърдечно-съдови проблеми.

Изследването, представено на конференцията за епидемиология, превенция, начин на живот и кардиометаболично здраве на Американската сърдечна асоциация в Чикаго, се счита за предварително, докато пълните резултати не бъдат публикувани в рецензирано списание, предава Евронюз.

Как високата температура предизвиква имунен отговор?

Предишни проучвания вече са правили връзка температурата и възпалението”, казва водещият изследовател д-р Даниел У. Ригс, епидемиолог и асистент в отдела по екологична медицина в Медицинския факултет на Университета на Луисвил в Кентъки.

Възпалението, което е свързано с риска от сърдечни заболявания, е част от реакцията на тялото към инфекция или нараняване. Различни видове бели кръвни клетки също са част от този имунен отговор. Някои от тези клетки освобождават протеини, наречени цитокини, които регулират възпалението. Други имунни клетки атакуват директно чужди тела като бактерии и вируси.

Цитокините и имунните клетки могат да бъдат измерени като маркери за това доколко тялото е засилило защитата си в отговор на възприемана заплаха.

По-ранни проучвания на топлината и възпалението са разглеждали само няколко сигнала за това как тялото реагира“, казва Ригс.

Целта при проучването е била да се получи по-пълна картина за това каква може да бъде връзката между по-високите температури и тези маркери.

Как е изследвана връзката между топлината и имунния отговор?

Екипът е разгледал кръвни проби, взети от 624 души, които са били част от проекта „Зелено сърце“, който изучава как засаждането на зеленина в квартал Луисвил може да подобри качеството на въздуха и да намали сърдечните заболявания.

Участниците в проучването са били на възраст от 20 до 70 години, със средна възраст 50. Около 77 процента са били бели, 18 процента са били чернокожи. 59 процента са били жени. Всеки участник е дал по една кръвна проба през лятото на 2018 и 2019 г.

Изследователите са измерили 11 типа цитокини и девет вида имунни клетки във всяка проба. Времето в деня на всяко вземане на кръв е било оценено с помощта на Универсалния термичен климатичен индекс (UTCI), мярка за това как температурата, влажността и скоростта на вятъра влияят на нивото на комфорт на човешкото тяло. Средният 24-часов UTCI по време на измерванията е бил малко под 26 градуса по Целзий.

След това измерването на кръвта е било съпоставено с показанията за времето и резултатите коригирани за разликите в демографските фактори като пол, възраст, раса и образование. Резултатите също бяха коригирани за индекса на телесна маса (мярка за затлъстяване), замърсяването на въздуха и дали лицето пуши или приема противовъзпалителни лекарства.

Горещото време може да увеличи уязвимостта към инфекции и болести

Резултатите показват връзка между горещото време и повишените нива на няколко цитокини. Един от тях, TNF-алфа, е един от основните възпалителни маркери и играе важна роля в сърдечно-съдовите заболявания”, казва Ригс.

В същото време горещото време се свързва с по-високи нива на някои класове бели кръвни клетки, известни като моноцити, което може да е знак, че топлината причинява възпаление или предизвиква имунен отговор“, добавя той.

Топлината също се свързва с намалени нива на друг клас моноцити, известни като некласически, които намаляват възпалението. Това се свързва с по-ниски нива на борещи се с инфекциите и прочистващи кръвта бели кръвни клетки, известни като В клетки. По-ниските нива на тези клетки могат да означават, че някой е по-податлив на инфекция“, обяснява още Ригс.

Той не скри изненадата си, че толкова много видове клетки се променят при краткотрайно излагане на горещо време.

Проучването не разглежда какво може да причини това, но според Ригс аклиматизацията към топлина може да доведе до увеличаване на протеините на топлинния шок, за които е известно, че участват в имунни и възпалителни реакции.

Как горещите вълни причиняват хоспитализации и смъртни случаи

Мисля, че това е важно проучване“, казва д-р Джудит Лихтман, председател на отдела по епидемиология на хроничните заболявания в Йейлското училище за обществено здраве в Ню Хейвън, Кънектикът.

Тя е направила проучване за това как температурата влияе върху честотата на инсултите, но не е участвала в новото изследване.

Голяма част от предишните анализи са разглеждали дали горещите вълни водят до повече хоспитализации или смъртни случаи. Това, което е толкова ценно в новото проучване е, че то наистина се опитва да даде отговор, на ниво тяло, механизмите, които може да допринасят за този повишен риск“, добавя тя.

Разбирането на въздействието на топлината върху тялото ще придобие значение с промените в климата и ако изследователите започнат да разбират как аспектите на околната среда влияят на здравето, може би можем да измислим нови начини за намаляване на сърдечно-съдовия риск“, казва д-р Лихтман.