09.04.2024

Може ли вечните химикали скоро да бъдат забранени във Франция?

Продукти, съдържащи вечни химикали (PFAS), скоро могат да бъдат изправени пред строги ограничения във Франция. Първият вариант на законопроект за забрана на някои продукти, съдържащи вредните химикали, беше одобрен единодушно от парламента. Той е насочен по-конкретно към производството, вноса и продажбата на козметика, облекло и вакса за ски, съдържащи PFAS, предава Евронюз.

Френският политик и природозащитник Никола Тиери, който представи законопроекта, приветства решението като „огромна победа в признаването на здравния скандал на века“, добавяйки, че “това гласуване е историческо“.

Някои продукти обаче – като например тиганите Tefal – бяха заличени от законопроекта след лобиране от страна на бизнеса. Според производителите забраната би изложила на риск хиляди работни места.

Какво представляват вечните химикали?

PFAS означава пер- и полифлуорирани вещества, група от около 10 000 вещества. Тези създадени от човека химикали често се наричат „вечни химикали“, защото не се разграждат в околната среда. Благодарение на техните незалепващи, водоустойчиви или отблъскващи петна свойства, те обикновено се използват в текстил, опаковки за храни и кухненски продукти.

Освен че увреждат околната среда, вечните химикали се свързват с причиняване на рак, ниско тегло при раждане и хормонална дисфункция, наред с други здравословни проблеми. На практика PFAS се намират навсякъде – от дъждовната вода до кърмата.

Според френския политик и икономист Сандрин Русо вечните химикали са „скандал от същия порядък като азбеста“. Строителният материал бе забранен в ЕС през 2005 г. поради неговите канцерогенни свойства.

Кога може да влезе в сила забраната на PFAS във Франция?

Франция може да започне да ограничава продуктите, съдържащи несъществени PFAS от януари 2026 г. Забраната може да бъде разширена за всички текстилни изделия до 2030 г. Законопроектът включва и принципа „замърсителят плаща“, според който производителите ще бъдат таксувани за почистване на питейната вода от химическо замърсяване.

Изключването на тигани Tefal и други кухненски прибори от забраната, базирано отчасти на лобирането от страна на производителя на кухненски прибори SEB, разочарова защитниците на екологичните кампании.

Финансовите интереси продължават да са движещата сила. С това трябва веднъж завинаги да се приключи“, заяви френският политик Клементин Отен.

Ще бъдат ли забранени PFAS в ЕС?

През януари 2023 г. съвместно предложение за забрана на PFAS бе представено на ЕС от Дания, Германия, Холандия, Норвегия и Швеция, всички от които имат строги вътрешни правила относно вечните химикали.

През март тази година ЕС даде зелена светлина за забрана на PFHxA, подгрупа от вечни химикали, използвани в опаковките на храни и дрехи. Ограниченията ще бъдат въведени постепенно през следващите три години. Очаква се също да бъде въведена и обща забрана на PFAS в опаковки за храни и играчки.

Максималните концентрации на PFAS във вода вече са определени и ще се прилагат от януари 2026 г., а предложението за ограничаване на химикалите в противопожарните пени получи подкрепа от Европейската агенция по химикалите (ECHA).

През 2020 г. Дания стана първата страна, която забрани PFAS химикалите. Миналата година САЩ също предложиха ограничения върху вечните химикали.