18.06.2024

Над 800 въглищни централи по света могат да бъдат изгодно изведени от експлоатация

Повече от 800 въглищни електроцентрали в развиващите се страни могат да бъдат изведени от експлоатация и изгодно заменени с по-чиста слънчева енергия до края на десетилетието, показва ново проучвано, цитирано от Reuters.

Въпреки че само една десета от съществуващите въглищни централи е планирано да бъдат затворени до 2030 г., техният брой може да нарасне, ако се положат усилия за идентифициране на възможности, посочва Институтът за енергийна икономика и финансов анализ (IEEFA).

„Ключовият проблем тук е липсата на поредица от добре дефинирани, договорени, банкови транзакции от въглища към чиста енергия“, казва Пол Джейкъбсън, водещ автор на доклада.

15,5 млрд. метрични тона CO2 се генерират всяка година от въглища

Около 15,5 милиарда метрични тона въглероден диоксид се генерират всяка година от 2000 гигавата въглищна енергия. Международната агенция по енергетика казва, че емисиите трябва да достигнат нула до 2040 г., ако искаме повишаването на температурата да остане в рамките на прага от 1,5 градуса по Целзий.

Но извеждането от експлоатация е скъпо, особено ако централите все още изплащат дълг или са обвързани със споразумения за закупуване на електроенергия (PPA), които ги ангажират да доставят електроенергия в продължение на десетилетия.

Правителствата търсят решения за плащане на прехода – включително Механизма за енергиен преход на Азиатската банка за развитие – но само малък брой проекти са осъществени. 800-те жизнеспособни цели за преход, идентифицирани от IEEFA, включват около 600 централи, построени преди тридесет или повече години, много от които са изплатили дългове и вече не са обвързани с дълги споразумения за закупуване на електроенергия (PPA).

С маржове на печалба за възобновяеми енергийни източници, които вече са достатъчни, за да покрият разходите за подмяна на въглищни централи, извеждането от експлоатация на останалите 200 централи, построени преди 15 и 30 години, също може да бъде достъпно, въпреки че остават пречки, включително субсидии за изкопаеми горива, които увеличават стойността на актива.

Извеждането на по-нови централи е по-голямо предизвикателство

Извеждането от експлоатация на по-нови централи ще бъде по-голямо финансово предизвикателство, особено в страни, които все още изграждат нов капацитет, включително Виетнам.

Екологичните групи критикуваха финансирането на прехода за плащане на замърсителите да не замърсяват. Джейкъбсън казва, че са необходими “мантинели”, за да се избегне създаването на погрешни стимули.

„Компаниите, които продължават да строят нови въглищни електроцентрали, докато търсят концесии за изграждане на възобновяема енергия, не трябва да имат право да използват въглища, за да се възползват от ВЕИ“, категоричен е той.