18.04.2024

Най-големият потребител на електроенергия в Германия сключи договор за „зелени доставки“

Германският железопътен оператор Deutsche Bahn (DB) и комуналната компания Uniper обявиха, че са сключили петгодишен договор за доставка на водноелектрическа енергия от 2028 г., предава Ройтерс.

По този начин партньорите се надяват да постигнат целите за емисии до края на десетилетието.

Споразумението за закупуване на електроенергия (PPA) е за доставка на 88 гигаватчаса (GWh) енергия на година за DB от четири речни централи в Швеция, се казва в изявление на железопътната компания.

В резултат на енергийния преход ние не само декарбонизираме нашето собствено производство на електроенергия, но също така се стремим да предоставяме повече зелена енергия на нашите клиенти“, заяви Карстен Попинга, главен търговски директор на Uniper.

Под натиск

Deutsche Bahn, най-големият потребител на електроенергия в Германия, се стреми да постигне целта си от 80% електроенергия от възобновяеми източници до 2030 г. В момента компанията осигурява 68% от енергийните си нужди от възобновяеми източници, в сравнение с 55% в Германия като цяло миналата година.

DB е под натиск да модернизира остарялата си инфраструктура, за да помогне на Германия да постигне националните цели за климата и да направи железопътното пътуване по-привлекателно.

В същото време държавната комунална компания Uniper е в курс на преход от тежкото минало на изкопаеми горива към по-чисти енергии в производството, маркетинга, търговията и съхранението.

Uniper иска 80% от своите електроцентрали да бъдат без въглеродни емисии до 2030 г., главно чрез трансформирането им от централи с природен газ към такива с екологични газове.

Споразуменията за закупуване на зелена енергия се превърнаха в съществена част от продуктовата гама на компанията, с цел да помогнат на търговските купувачи да намалят въглеродния си отпечатък, като същевременно позволяват на клиента надеждно да прогнозира разходите в продължаващия да бъде нестабилен енергиен пазар.