19.03.2024

Най-големият производител на слънчева енергия в света съкращава една трета от работната си сила

Най-големият производител на слънчева енергия в света ще съкрати почти една трета от работната си сила в резултат на кампания за намаляване на разходите.

Китайската компания Longi ще се раздели с до 30% от работната си сила в ускоряване на намаляването на разходите, което започна в края на миналата година, съобщава Bloomberg.

Не е ясно колко точно работни места ще бъдат загубени в компанията, която имаше персонал от 80 000 души през 2023 г.

Индустрията за възобновяеми енергийни източници е изправена пред значителни трудности заради последиците от инвазията на Русия в Украйна от началото на 2022 г. Намаляването на доставките на газ от Москва за континентална Европа накара правителствата да увеличат местното производство на електроенергия, ускорявайки преминаването към възобновяеми енергийни източници.

Произтичащите от това по-високи сметки за енергия обаче повишиха темповете на инфлация, добавяйки разходи към веригите за доставка на възобновяеми източници, които вече са подложени на натиск от скока на търсенето.

Междувременно петролните и газовите компании се отказаха от екологичните проекти в полза на традиционните проекти за изкопаеми горива с висок марж.

В резултат на това компаниите за възобновяеми енергийни източници спират проекти и съкращават работни места в опит да сложат ред във финансовите си баланси. По принцип соларната индустрия има история на цикли на възход и спад, обикновено продиктувани от правителствените политики.

Намаляване на разходите

Китай е центърът на световните производствени индустрии за слънчеви доставки. Изграждането в страната на нови фабрики, посветени на технологията, създаде ожесточена конкуренция.

Longi произвежда соларни пластини – компонент, използван в слънчевите панели. Компанията, базирана в Сиан в централен Китай, беше принудена да спре инвестиционните си планове, като същевременно намали цените на продукцията си.

Преди съкращенията на работни места компанията се опитваше да намали разходите чрез поредица от по-малки мерки. Те включваха отмяна на безплатния следобеден чай и безплатното кафе, намаляване на бюджетите за командировки и нареждане да се печата само черно-бяло.

Нетните приходи на слънчевата компания спаднаха рязко миналата година с 44% до 2,52 милиарда юана (322 милиона евро) през третото тримесечие на 2023 г. Акциите на Longi пък се сринаха с около 70% от пика си през 2021 г.