14.06.2024

Най-голямата петролна търговска група в САЩ ще съди администрацията на Байдън

Най-голямата петролна търговска група в САЩ, която включва Exxon Mobil и Chevron, ще заведе федерално дело с цел да блокира усилията на администрацията на Байдън за намаляване затоплящите планетата емисии от автомобили и леки камиони и насърчаване на производството на електрически превозни средства, предаде Reuters.

Агенцията за опазване на околната среда на САЩ издаде през март нови правила за емисиите от ауспуха, които ще принудят автомобилните производители в нацията да произвеждат и продават повече електрически превозни средства, за да отговарят на новите стандарти. Според правилото администрацията предвижда до 56% от всички продажби на автомобили да бъдат електрически между 2030 г. и 2032 г.

Американският петролен институт (API) казва, че EPA е надхвърлила правомощията си на Конгреса с регламент, който ще елиминира повечето нови автомобили на газ и традиционни хибриди от пазара на САЩ след по-малко от десетилетие.

„Днес ние предприемаме действия, за да защитим американските потребители, работниците в производството на САЩ и трудно извоюваната енергийна сигурност на нашата нация от този натрапчив правителствен мандат“, каза старши вицепрезидентът и главен съветник на API Райън Майерс.

Делото ще бъде заведено в Апелативния съд на окръг Колумбия

Националната асоциация на производителите на царевица и Федерацията на американското фермерско бюро ще се присъединят към API като съ-петиции. Двете групи разчитат на автомобили, задвижвани с газ, за ​​да поддържат производството на царевичен етанол.

„Като одобри стандарти за ауспуха, които се фокусират изключително върху електрически превозни средства, EPA пренебрегна доказаните ползи от царевичния етанол за намаляване на емисиите на парникови газове и борбата с изменението на климата“, каза фермерът от Минесота и президентът на Националната асоциация на производителите на царевица Харолд Воле.

През април републиканските главни прокурори от 25 щата съдиха EPA, за да блокират същите правила.

Регламентите са сред най-значимите екологични правила, въведени при президента Джо Байдън, който превърна борбата с изменението на климата в основен стълб на своето управление. Това също усложни отношенията му с ключов съюзник, United Auto Workers, които бавно възприеха прехода към електрически превозни средства.