07.05.2024

Най-малко 85 загинали след опустошителни наводнения в Бразилия

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва поиска от Конгреса да признае състояние на обществено бедствие заради проливните дъждове, които убиха най-малко 85 души в най-южния щат на страната Рио Гранде до Сул, предава Ройтерс.

Повече от 130 души все още са в неизвестност след наводнения, които засегнаха повече от две трети от близо 500 града в щата, оставяйки около 150 000 души разселени, съобщи щатският орган за гражданска защита.

Наводненията разрушиха пътища и мостове в няколко града, предизвиквайки свлачища и други разрушения.

Мярката на Лула изисква от Конгреса да обяви бедствено положение в щата, което би разрешило допълнителни държавни разходи, без да е необходимо да се спазва таванът на разходите, определен от фискалните правила, одобрени миналата година.

Разходите и освобождаването от данъци, свързани с възстановяването на държавата, също няма да бъдат отчетени във фискалния резултат на правителството по мярката.

„Все още нямаме оценка какво ще е необходимо. Едва когато водата се отдръпне, ще разберем действителните щети“, заяви министърът на планирането Симон Тебет.

Притеснителни прогнози

Метеорологичните условия се подобриха за кратко в понеделник. Очаква се обаче дъждовете да се завърнат с по-малко количество още през тази седмица, а между 10 и 15 май може и да се увеличат, алармира местният метеорологичен институт MetSul Meteorologia.

„Хидрологичните и метеорологичните сценарии не са никак благоприятни в краткосрочен и средносрочен план. Въпреки подобренията в части от щата, някои райони ще останат при тежки условия за много дълго време“, се казва в съобщението на службата.

Губернаторът на Рио Гранде до Сул Едуардо Лейте подчерта, че броят на загиналите все още може значително да се увеличи, тъй като спасителните работници тепърва ще получат достъп до повече засегнати региони.

Сериозни проблеми и за бизнеса

Бизнесът беше сериозно засегнат. 10 предприятия за свинско или птиче месо са били напълно или частично спрени.

Петролният регулатор ANP временно намали мандатите за смесване на биогорива с бензин и дизел в щата, тъй като местните доставки на етанол и биодизел са били засегнати. Рафинерията Petrobras Canoas все още доставя изкопаеми горива.

Операциите на международното летище „Салгадо Фильо“ в столицата на щата Порто Алегре, едно от най-натоварените в Бразилия, бяха спрени за неопределено време.

От железопътния оператор Rumo заявиха, че движението на влаковете в щата е частично прекъснато поради екстремното време.