21.12.2024

Нарастващите цени на кафето и шоколада стимулират растежа на алтернативните продукти

Докато цените на кафето и шоколада на световните пазари се повишават, алтернативните продукти на зърнена основа набират сила, за да продължат да отговарят на нарастващото търсене в Европа. Растящата цена на суровините, главно предизвикана от ефекта от изменението на климата в производствените региони, като Гана и Кот д’Ивоар (какао) и Бразилия (кафе), е предизвикателство за производителите на сладкарски изделия. Цената на фючърсите за какао традиционно беше между 2000 и 3000 долара за тон през последните години, сега тя скочи рязко над 10 000 евро. Същото важи и за кафето. Фючърсът на арабика, най-широко консумираното кафе в света, в момента е 3,2 евро (0,45 кг), почти 70% повече от началото на годината, предава Euractiv.

Общият пазар на кафе възлиза на 46 милиарда евро, като в световен мащаб се произвеждат не по-малко от 9,5 милиона тона кафе годишно, сочи доклад на неправителствената организация Conservation International. Според анализа търсенето на кафе може да се утрои до 2050 г. Междувременно глобалният пазар на заместители на кафето, на стойност 13,6 милиарда евро през 2023 г., се очаква да нарасне с над 4,7% годишно до 2032 г., според данни от Global Market Insight.

Стари и нови заместители

Заместителите на кафето са на пазара в ЕС от няколко години. Разтворимият ечемик, например, е известна алтернатива за тези, които искат да намалят приема на кофеин. Шоколадът без какао тепърва се появява. Например Vallée Torréfaction във френската област Бретан произвежда такъв шоколад, използвайки прах от печен малцов ечемик и макар да няма точно вкус на традиционното какао, може да се използва за приготвяне на десерти брауни и всякакви рецепти на основата на шоколад. След една година в бизнеса, в момента производството възлиза на един тон изкуствен шоколад годишно, като директорът на компанията Пол Вале вярва, че шоколадът на основата на какао е обречен – поне в промишлената му употреба.

„Струва два до три пъти по-малко от какаото. Винаги ще можем да правим красиви неща с какао. Но мисля, че след 50 години то ще бъде луксозен продукт и ще трябва да платите 50 евро за едно блокче“, прогнозира той.

Германската компания Choviva, водещ европейски производител на заместители на какао, произвежда 2000 тона годишно, използвайки слънчогледови семки или печени фурми. В отговор на нарастващото потребителско търсене, Choviva току-що инвестира 30 милиона евро за разширяване и навлизане в световния пазар.

Синтетична алтернатива

Вкусът на шоколада идва от ферментацията и печенето на какаовите зърна, подобно на кафето. Печенето на зърнени храни като ечемик и други продукти може да наподоби характерния вкус с помощта на други съставки. Но е трудно да се постигне идеален вкус, цвят и текстура.

Ето защо най-смелите инвеститори търсят синтетични алтернативи. Учени от VTT Technical Research Center във Финландия изучават приликите между клетъчно култивирано и отглеждано във ферми кафе.

Що се отнася до наименуването на тези храни, разпоредбите на ЕС са ясни: продуктите, продавани като „кафе“, трябва да съдържат кафе на зърна, докато „шоколадът“ трябва да има поне 95% какаово масло. Това контрастира с продължаващата съдебна битка за това дали алтернативите на растителното месо могат да бъдат етикетирани като „месо“, където законовите вратички позволяват по-голяма гъвкавост.