17.06.2024

Необичаен референдум: Град в Германия гласува да избие всичките си гълъби

Жителите на германския град Лимбург ан дер Лан, в западната германска провинция Хесен, гласуваха за унищожаването на своята популация от 700 гълъби, предава Евронюз.

Референдумът се проведе в един ден с изборите за Европейски парламент в страната – 9 юни, след като преди това решението на градския съвет от ноември 2023 г. птиците да бъдат избити, срещна отпор.

Малко над 53 процента от жителите, които гласуваха миналата неделя, одобриха убиването на гълъбите, с общо 7530 гласа „за“.

Как ще бъдат убити гълъбите на Лимбург?

„Резултатът беше непредвидим за нас. Гражданите се възползваха от правото си и решиха животните да бъдат унищожени от соколар“, заяви кметът Мариус Хан.

Това беше методът, първоначално предложен от съвета миналата година и въпросът, поставен на избирателите, беше просто дали решението трябва да остане в сила или не. Соколарят ще примами птиците в капан, ще ги удари по главата с дървена пръчка, за да ги зашемети, и след това ще им счупи вратовете.

Активистите за правата на животните бяха ужасени, когато планът беше обявен.

„Живеем през 2023 г., не е възможно да убиваме животни само защото ни дразнят или са неудобство. Това не е приемливо“, заяви Таня Мюлер миналата година. Тя е ръководител на природозащитниците в град Лимбург.

Предвижда се умъртвяването да се извърши през следващите две години.

Дали убиването на гълъби е ефективен начин за намаляване на популациите?

Критиците казват, че освен че се жестоко, убийството на гълъби не е наистина ефективно, тъй като всички останали птици ще се размножават и ще попълнят популацията.

Забележително е, че някои проучвания показват, че броят на гълъбите може дори да се увеличи след умъртвяване. Такъв беше случаят в Базел, Швейцария, където имаше популация от около 20 000 гълъби. От 1961 до 1985 г. градът е убил около 100 000 гълъба, но въпреки това популацията остава стабилна.

Група, наречена Pigeon Action, намери алтернативно решение (сега известно като „базелски модел“), при което гражданите са предупредени да не хранят животните. Монтирани са и гълъбарници, за да могат лесно да се изваждат яйцата от тях.

В резултат на това популацията на гълъбите в Базел спадна с 50 процента в рамките на четири години.

Как други градове се справят с проблемите си с гълъбите?

Баварският град Аугсбург намери подобно решение. Местна организация за хуманно отношение към животните надзирава няколко гълъбарника, като разменя нови яйца с изкуствени, за да се поддържа броят на птиците под контрол.

Кайзерслаутерн също изпробва модела на Аугсбург с нови кули за гълъби, които птиците предпочитат да обитават. Гълъбарници или контролирани места за гнездене също са инсталирани в Лудвигсхафен, Майнц, Пирмазенс и Цвайбрюкен.