10.07.2024

Нова Зеландия финализира историческо споразумение за премахване на митатата върху устойчиви стоки

Нова Зеландия финализира историческо търговско споразумение с Коста Рика, Исландия и Швейцария, целящо да премахне митата върху стотици устойчиви и екологични продукти, заяви министърът на търговията и земеделието Тод Макклей, цитиран от esgnews.com.

„Споразумението за изменението на климата, търговията и устойчивостта (ACCTS) отваря търговски възможности за новозеландските предприятия, като се фокусира върху търговията с устойчиви стоки и услуги. Най-важното е, че премахва митата върху 41 дървени продукта и вълна. Тази сделка включва вълнени влакна, шлакова вата за изолация, рециклирана хартия, LED лампи и акумулаторни батерии“, обяви Макклей.

Икономически и екологични ползи

Споразумението ACCTS е насочено към изменението на климата и устойчивостта, като същевременно предоставя търговски ползи за икономиката на Нова Зеландия, премахвайки тарифите за над 300 екологични стоки като слънчеви панели, вятърни турбини, електрически превозни средства и дървени продукти, като ги прави по-евтини и стимулира използването им. Споразумението също така улеснява търговията с екологични услуги чрез достъп до пазара и сигурност на доставчика.

Лидерството на Нова Зеландия в реформата на субсидиите за изкопаеми горива е в съответствие с това споразумение, като насърчава международните усилия за премахване на тези субсидии, които възлизат на 1,4 трилиона щатски долара годишно. За разлика от това, глобалните инвестиции във възобновяема енергия са 495 милиарда щатски долара през 2022 г.

„Търговските правила могат значително да помогнат за справяне с изменението на климата и други сериозни екологични предизвикателства“, отбелязва Макклей.

Той подчертава ролята на споразумението за насърчаване на възобновяемата енергия чрез установяване на правила срещу вредните субсидии за изкопаеми горива и определяне на насоки за екоетикетиране.

„ACCTS ще отвори нови пазари за износителите от Нова Зеландия и ще увеличи ползите с течение на времето, когато повече държави се присъединят. Това търговско споразумение е първото, което Нова Зеландия сключва с тези страни извън СТО, предоставяйки висококачествени търговски възможности, като същевременно се справя с предизвикателствата, свързани с климата и устойчивостта. Само чрез силна икономика можем да увеличим доходите, да намалим разходите за живот и да предоставим на хората обществените услуги, които заслужават. Сделката с ACCTS помага за постигането на това“, добави Тод Макклей.