18.04.2024

Новите вятърни инсталации поставиха рекорд през 2023 г.

Глобалната вятърна индустрия е инсталирала рекордните 117 гигавата (GW) нови мощности миналата година, предава Ройтерс.

Това количество обаче трябва да се утроява годишно до края на десетилетието, за да бъдат постигнати целите за климата, се посочва в нов анализ на индустрията.

Докладът на Глобалния съвет за вятърна енергия (GWEC) казва, че инсталацията на капацитет през 2023 г. е била с 50% по-висока от предходната година.

Миналата година новата вятърна енергия на сушата е представлявала 106 GW от инсталираното количество, докато вятърната енергия в морето е била 10,8 GW от инсталираното количество.

GWEC очаква да се добавят 158 GW нови вятърни инсталации годишно до 2028 г.

За да постигне целите, договорени в рамките на глобален климатичен пакт, индустрията трябва да инсталира поне 320 GW годишно до 2030 г., като кумулативният капацитет достигне 3 теравата (TW), се добавя в доклада.

Растежът е силно концентриран в няколко големи страни

Кумулативният капацитет на вятърна енергия премина 1 TW за първи път миналата година.

Отне ни повече от 40 години, за да достигнем границата от 1 TW световна инсталирана вятърна енергия. Сега имаме само седем години, за да инсталираме следващите 2 TW“, заяви главният изпълнителен директор на GWEC Бен Бакуел.

Растежът е силно концентриран в няколко големи страни като Китай, САЩ, Бразилия и Германия и се нуждаем от много повече държави, за да премахнем бариерите и да подобрим пазарните рамки, за да разширим вятърните инсталации“, добави той.

Първите пет пазара за вятърни инсталации са Китай, следван от Съединените щати, Бразилия, Германия и Индия.

Китай постави нов рекорд със 75 GW нови инсталации, пуснати в експлоатация, което представлява почти 65% от общия брой в световен мащаб, докато Латинска Америка също отбеляза рекорден ръст – с 21% повече от предходната година – водена от Бразилия, която имаше 4,8 GW нови инсталации.