27.04.2024

Новите правила за енергийния сектор в САЩ ще бъдат оспорени в съда

Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) финализира нови разпоредби, насочени срещу замърсяването от електроцентрали, предава Ройтерс.

В новия регламент е включено и правило, което изисква драстични намаления на въглеродните емисии от съществуващите въглищни и нови газови инсталации в усилията за борба с изменението на климата.

Очаква се този ход да доведе до големи правни предизвикателства.

Какво правят правилата?

Четирите правила на EPA изискват драстично намаляване на въглеродното замърсяване от електроцентралите, актуализиране на дългогодишни мерки за намаляване на живачни и токсични замърсители на въздуха, почистване на отпадъчните води и намаляване на изхвърлянето на пепел от въглища.

Правилото за емисиите от електроцентралите изисква много нови газови и съществуващи въглищни централи да намалят своите емисии на парникови газове с 90% до 2032 г. Това може да наложи енергийната индустрия на САЩ да инсталира технологии за контрол на емисиите на стойност милиарди долари или да затвори най-мръсните съоръжения, които все още функционират.

Според агенцията най-строгите намаления могат да бъдат постигнати чрез инсталирането на технология за улавяне на въглерод (CCS), която прихваща парниковите газове, докато се освобождават.

EPA предвижда, че правилото за емисиите ще намали 1,38 милиарда метрични тона въглеродно замърсяване до 2047 г., което е еквивалентно на предотвратяване на годишните емисии от 328 милиона автомобила, задвижвани с газ.

Как реагираха съдилищата на предишни разпоредби?

Новите разпоредби за въглеродните емисии идват почти две години след като Върховният съд на САЩ отмени предишно правило за емисиите от електроцентрали, разработено по време на администрацията на Барак Обама, което се опитваше да насърчи преминаването от въглища към по-чисти енергийни източници.

В решението си по делото Западна Вирджиния срещу EPA Върховният съд установи, че Законът за чистия въздух не разрешава изрично на агенцията да изисква от генераторите на електроенергия да преминат от изкопаеми горива към енергийни източници като вятър или слънце, които отделят по-малко въглероден диоксид.

Решението се позовава на правната доктрина за „основните въпроси“, която изисква регулаторните агенции да притежават изрично разрешение от Конгреса, преди да могат да предприемат последващи действия по въпроси с обществено въздействие.

Новото правило за емисиите от заводите не изисква директно преминаване от изкопаеми горива. Правни експерти казват, че се опитва да се доближи до по-традиционния прочит на правомощията на агенцията в Закона за чистия въздух, като предпочита технологии като улавяне и поглъщане на въглерод, които могат да бъдат инсталирани в самите електроцентрали.

Задават ли се нови сблъсъци?

Главният прокурор на Западна Вирджиния Патрик Мориси обеща да оспори правилото за емисиите от електроцентралите в съда. Миналата година Мориси ръководи група републикански генерални прокурори, които се оплакаха, че правилото определя нереалистични и скъпи стандарти, които надхвърлят законовите правомощия на EPA. Юристите заявиха също, че правилата ще „съкратят работни места, ще повишат цените на енергията и ще навредят на енергийната надеждност“.

Американският сенатор Шели Мур Капито от Западна Вирджиния, водещ републиканец в комисията по околната среда на Сената, отделно заяви, че ще представи резолюция за отмяна на правилата.

Ръководените от републиканците щати и индустриални групи вероятно ще твърдят във всякакви съдебни дела, че правилото за емисиите далеч надхвърля законовите правомощия на EPA, задейства доктрината на основните въпроси и нарушава административното право. Другите правила за замърсяване вероятно също ще бъдат атакувани в съда.