20.03.2024

Новите правила за опаковане ще станат закон въпреки възраженията на Комисията

Националните правителства на ЕС се споразумяха за нов режим на правила за отпадъци от опаковки след няколко драматични седмици, през които Европейската комисия заплаши да наложи вето на споразумение, постигнато по-рано този месец, предава Euractiv.

Законът има за цел да направи рециклирането по-унифицирано в целия ЕС. Големите разногласия обаче бяха дали регламентът трябва да прилага нови правила за внос.

Спорът се съсредоточи върху разпоредба, вкарана в закона в последния момент по инициатива на Франция, която въвежда „огледална клауза“, според която компании, които искат да изнасят за ЕС, трябва да се съобразяват със същите стандарти за рециклирано съдържание като местните производители на пластмасова опаковка.

Търговският отдел на Комисията предупреди, че това надхвърля мандата на закона, тъй като засяга търговски въпроси, които се разглеждат двустранно от Комисията.

Проблемната клауза

Националните правителства настояха за запазване на клаузата, но я смекчиха достатъчно, така че Комисията да подпише споразумението. Сега законът ще премине към комисията по околна среда на Европейския парламент за одобрение, последвано от окончателно гласуване за одобрение на пленарната сесия на парламента през април.

За домакинствата най-видимата промяна от новия закон ще бъде хармонизирането на схемите за връщане на депозити за пластмасови бутилки и кутии.

Страни като Италия и Испания, които в момента нямат схеми за връщане на депозити, ще трябва да ги приемат до 2029 г., за да постигнат целта от 90% за връщане на пластмасови бутилки и кутии за напитки. Приемането на схема за връщане не е задължително, при условие че страните достигнат степента на събираемост до 80% през 2026 г., но експертите казват, че би било невъзможно за страни като Италия, с процент на събираемост под 50%, да постигнат целта без регламент.

Неяснота

Новият закон беше приветстван от привържениците на рециклирането, които отдавна се оплакваха, че съществуващата Директива за опаковките и отпадъците от опаковки (PPWD) е твърде неясна и позволява драстично различни режими за рециклиране в целия ЕС.

Новият режим (PPWR) вместо това ще бъде регламент, вид закон на ЕС, който е много по-забранителен за разлика от директивите, които поставят цели на държавите-членки и им позволяват да изработят собствено национално законодателство, за да постигнат целта.

Новият регламент, предложен от Комисията в края на 2022 г., има за цел да намали опаковките с 15% до 2040 г., като същевременно ограничи пластмасовите опаковки за еднократна употреба за сосове като майонеза и козметика. Законът, който ще влезе в сила през 2026 г., също така съдържа междинна цел за намаление от 5% към 2030 г., както и специфични ограничения.

От 2030 г. плодовете и зеленчуците вече не могат да бъдат опаковани в найлон за еднократна употреба, нито багажът може да бъде опакован в найлон по летищата. Пластмасовите капсули за сос също ще бъдат забранени, докато хартиените им копия ще бъдат разрешени.

Това ще промени ситуацията с опаковките за следващите години“, казва Аник Карпентиер, генерален директор на Алианса за картонени опаковки за напитки и околната среда.

Тя още твърди, че новият закон осигурява така необходимата правна сигурност за компаниите.

Това, което мисля, че понякога не се разбира, е продължителността на инвестициите в дизайна на продукта и рециклирането. Започвате да го планирате, работите с инженери, съгласувате се с партньори, това е десетгодишна времева рамка. Така че в този смисъл сме доволни, че текстът беше приет“, заяви още Карпентиер.

Отстъпки и изключения

През последните седмици имаше опасения, че възражението на Комисията срещу огледалната клауза ще забави приемането на текста до след изборите за ЕС през юни, което би рискувало цялото предложение да се срине и ЕС да остане само със съществуващия регламент PPWD. Последствията от формулировката на новата клауза все още се проучват от юристи, за да определят точните им последици.

Количеството отпадъци, произвеждани от европейците, е нараснало с 25% през последните десет години и се предвижда да нарасне с още 19% до 2030 г. Следователно PPWR беше обект на интензивно лобиране от различни индустрии.

Някои индустрии, като хартиената и хранително-вкусовата промишленост успяха да осигурят ключова отстъпка: опаковките за многократна употреба няма да бъдат задължителни, а само 10% от предлаганата храна трябва да се предлагат в контейнери за многократна употреба. От хранителната промишленост настояват, че рециклирането и повторната употреба трябва да се третират еднакво.

По настояване на националните правителства в Съвета, държавите-членки ще могат да забавят изпълнението на целите за повторна употреба за 2030 г. и 2040 г. с пет години, при условие че постигат над средното ниво на рециклиране.

Обвързващи цели

Европейското екологично бюро, неправителствена организация, се оплака, че тези изключения, въведени от Съвета по време на законодателния процес, ще направят регламента по-малко ефективен. Все пак те аплодираха факта, че все пак закон, който изглеждаше застрашен, в крайна сметка изглежда, че ще бъде приет.

Вече ще имаме обвързващи цели за намаляване на отпадъците от опаковки, очертаващи ясен път за сектора. Въпреки някои за съжаление неуспехи и неоправдани дерогации, този компромис сега дава шанс на ЕС и неговите държави-членки да спрат кризата с отпадъците от опаковки“, заяви старши експертът от Европейското екологично бюро Марко Мусо.