21.05.2024

Новият европейски парламент ще трябва да реши два сериозни селскостопански казуса

Неуспехът на евродепутатите от настоящия парламент да одобрят цялостна реформа на правилата за пестицидите в края на 2023 г. е емблематичен за трудностите при включването на Зелената сделка в политиката на ЕС за селскостопанските храни, пише Euractiv.

Това е областта, в която по-голямата част от водещата инициатива на Комисията фон дер Лайен забуксува. И няма никаква гаранция, че законодателството ще мине в новия Европейски парламент, в който се очаква десните евродепутати да бъдат с по-голямо представителство след изборите за юни.

Две са големите досиета за хранително-вкусовата промишленост, които трябва да бъдат разгледани от следващия парламент.

Нови геномни техники

По време на този мандат Парламентът прие своята позиция по нов регламент, който разхлабва правилата на ЕС за растенията, модифицирани с нови техники за редактиране на гени (НГТ). Досието за НГТ обаче все още се намира в Съвета. Не се очаква преговорите по законодателството да започнат веднага след изборите, тъй като страните-членки на ЕС в Съвета не успяха да постигнат обща позиция по текста.

Блокиращото малцинство от държави-членки все още не са склонни да одобрят законодателството поради опасения относно проследимостта, етикетирането и патентите на генно редактирани храни.

Позицията на парламента разглежда някои от тези опасения, по-специално като предлага пълна забрана на патентите за НГТ култури. Очаква се парламентът да се придържа към позицията си и през следващия мандат.

Транспортиране на животни

Преразглеждането на правилата на ЕС за транспортиране на животни е единственото останало предложение от дългоочаквания пакет за реформиране на правилата за хуманно отношение към животните в целия блок.

Парламентът все още не е одобрил позицията си по досието. Докладчик в Комисията по земеделие (AGRI) е румънският евродепутат Даниел Буда от Европейската народна партия (ЕНП), който вероятно ще бъде преизбран и може да продължи работата си и след лятото.

С него по казуса работи германката Анна Депарней-Грюненберг от Зелените/EFA. Тя обаче може да не бъде преизбрана, тъй като се очаква германските Зелени да загубят значителен брой места според последните прогнози.

С потенциално изместване на парламента надясно и загуба на зеления съдокладчик, е много вероятно да се настоява за намаляване на някои от предложените разпоредби за хуманно отношение към животните, като например транспортни ограничения, ако температурите са по-високи от 30 градуса по Целзий. Тази позиция вероятно ще бъде одобрена от страните от Южна Европа, където през горещия период температурата обикновено е над 30 градуса.

Съветът все още няма обща позиция по досието, тъй като техническите дискусии продължават.