17.04.2024

Нови 30 ограничителни мерки заради продължаващата суша в Пиренеите

Продължаващата три години суша във френските източни Пиренеи принуждава областта да предприеме допълнителни действия за опазване на водата.

Туристическите оператори подписаха харта, съдържаща около 30 мерки, насочени към намаляване на потреблението на вода, включително забрана за кофи с лед, предава Евронюз.

Новите хотели, построени през следващите шест години, ще бъдат проектирани така, че да пестят и използват повторно водата. Една от промените ще бъде, че по-малко стаи ще разполагат с вани.

Неизбежна адаптация

Брис Санак, президент на съюза на хотелиерството и индустрията на Източните Пиренеи, каза, че собствениците и операторите на хотели са приели необходимостта да се адаптират към условията.

Новите хотели, които се строят и ще бъдат построени до 2030 г., ще инсталират системи за възстановяване на водата от душовете за използване в тоалетната. Тоалетните вече няма да функционират с питейна вода“, каза той.

Ксавие Махо, собственик на хотел, заяви, че водата, използвана за поддръжка на басейна, ще бъде използвана повторно.

Когато почиствахме филтъра, водата отиде направо в системата за дъждовна вода. От утре ще се събира в резервоар в апаратната и ще я използваме както за растенията, така и за почистване на басейна“, обясни той.

Миналата година беше обявена суша в крайбрежния регион на Източните Пиренеи на Франция. Миенето на автомобили, поливането на градините и пълненето на басейни бяха забранени, за да се запазят запасите от питейна вода.

Една от основните реки, Агли, е практически пресъхнала повече от година.

Френското метеорологично бюро каза, че сушата е най-сериозната, откакто се водят отчети през 1959 г.