11.07.2024

Новото правителство на Обединеното кралство премахна забраната за вятърни паркове на сушата

Новото лейбъристко правителство на Обединеното кралство премахна на практика забраната за вятърни паркове на сушата в Англия, отваряйки по този начин потенциала всеки дом в Обединеното кралство да бъде захранван с чиста енергия, предава Евронюз.

Новият финансов министър Рейчъл Рийвс обяви, че ще сложи край на „абсурдните“ ограничения на консерваторите за изграждането на вятърни паркове на сушата. Консервативната партия беше на власт през последните 14 години.

Рийвс добави, че решенията трябва да се вземат на национално ниво, а не на местно ниво, както беше преди. Лейбъристите казват, че ще се консултират дали големите вятърни паркове трябва да се считат за национално значими инфраструктурни проекти. Това би означавало, че те ще бъдат одобрявани от министъра на енергетиката Ед Милибанд, а не от местните съвети.

„Трябва да има компромиси, когато става въпрос за развитие. Историята от последните 14 години е отказ да се изправим срещу трудните и отговорни решения, които се изискват. Това правителство ще бъде различно и няма време за губене”, заяви Рийвс в първата си голяма реч, откакто зае поста.

Проучване, публикувано през април от Friends of the Earth и изследователи от университета в Екзитър, установи, че използването на по-малко от 3 процента от земята в Англия за вятърна и слънчева енергия на сушата може да произведе 13 пъти повече чиста енергия, отколкото се генерира в момента. Това е достатъчно, за да захранва всички домакинства в Англия двойно.

„Забраната за вятър на сушата е в сила от 9 години. За 72 часа я вдигнахме. Това е темпото, с което ще се движим“, добави Милибанд.

Повишаване на енергийната независимост

Ограниченията за изграждането на вятърни паркове на сушата бяха въведени от бившия министър-председател Дейвид Камерън през 2015 г. Правилата означаваха, че само едно възражение относно планирането може да сложи край на предложен проект.

Майкъл Гоув, тогавашен секретар на общностите, каза миналия септември, че забраната ще бъде премахната.

Заради две бележки под линия в правилата за изграждане на домове и инфраструктура в Англия – Националната рамка за политика за планиране (NPPF), беше невъзможно да се стартират проекти за вятърна енергия на сушата.

Сега лейбъристите премахнаха тези бележки под линия в политиката за планиране, отваряйки възможността за наземни вятърни проекти в Обединеното кралство. Това привежда вятърната енергия на сушата в съответствие с процеса на планиране за други енергийни разработки.

„Изпълнението на нашата мисия за чиста енергия ще помогне за повишаване на енергийната независимост на Великобритания, ще спести пари от сметки за енергия, ще подпомогне висококвалифицираните работни места и ще се справи с климатичната криза. Поемаме ангажимент да удвоим вятърната енергия на сушата до 2030 г. Това означава незабавно премахване на фактическата забрана за вятърна енергия на сушата в Англия, която е в сила от 2015 г.“, се казва в политическия документ на правителството.

Какво носи промяната?

Тъй като Обединеното кралство понастоящем не е на път да изпълни ангажиментите си за чиста енергия, повече вятърна енергия на сушата може да помогне за постигането на тези цели и да намали сметките на домакинствата, смятат експерти.

„Като използва огромния възобновяем енергиен потенциал на страната, новото правителство предявява претенции да бъде глобален лидер в прехода към зелена енергия“, казва Майк Чайлдс, ръководител на науката, политиката и изследванията във Friends of the Earth.

„Британската вятърна енергия на сушата е една от най-евтините налични форми на енергия. Забраната на практика увеличи сметките“, казва Джес Ралстън, ръководител на отдела за енергетика в организацията с нестопанска цел Energy & Climate Intelligence Unit (ECIU).