07.04.2024

Ново проучване: Биофермите се оказват „магнит за вредители“

Защитниците на органичното земеделие отдавна го описват като по-щадящо за хората и земята. Но ново проучване в Калифорния откри изненадващ ефект – органичните ферми се оказват „магнит за вредители“, което пък е причина намиращите се в съседство конвенционални стопанства да използват на свой ред повече пестициди.

Ашли Ларсен, водещ автор на публикуваното в списание Science изследване, казва, че разбирането на случващото се може да бъде важно за предпазване на органичните и конвенционалните фермери от взаимно нараняване на операциите.

Очакваме увеличение на органичните продукти в бъдеще. Как обаче да сме сигурни, че това не причинява нежелана вреда“, пита Ларсен, която е доцент в Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Изследователите установиха още, че когато органичните ферми са били заобиколени от други органични полета, употребата на пестициди е намаляла, което според екипа може да се дължи на споделената им зависимост от насекомите, които са естествени врагове на селскостопанските вредители.

Изглежда, че пространственото групиране или концентриране на органични полета може да осигури тази полза или това решение“, казва Ларсен.

Трябва ли органичните и конвенционалните ферми да бъдат разделени?

Изследователите са анализирали 14 000 полета в окръг Керн в Калифорния за период от седем години, предава Евронюз. Площта на органичните ферми се увеличава от 2000 г. насам, въпреки че все още представлява по-малко от 1% от цялата земеделска земя в САЩ. Според Ларсен и нейния екип с настъпването на тази промяна поддържането на органични и конвенционални ферми разделени може да е от полза и за двете.

Но много фермери и от двата лагера се противопоставят на идеята за политики, които биха могли да ограничат къде могат да се използват различни методи. Не са малко и експертите, които твърдят, че са необходими повече анализи, преди да се обмислят политически препоръки. Те отбелязват, че проучването не измерва вида или броя на насекомите в различните ферми, което означава, че увеличената употреба на пестициди може да е била просто предпазна мярка.

Конвенционалните фермери третират органичните ферми като „магнит за вредители“

Все пак впечатляващият набор от данни прави изследването полезно за генериране на полезни въпроси относно земеделските практики и пестицидите”, смята професорът по ентомология в университета Пърдю Кристиан Крупке, който не е участвал в проучването. “Общият брой на насекомите намалява, феномен, който някои учени нарекоха „апокалипсиса на насекомите“, но употребата на пестициди не намалява“, казва той.

Според Крупке изследването показва как конвенционалните фермери третират близките органични операции като „магнит за вредители“.

Дейвид Хавиланд, ентомолог от Калифорнийския университет, който също не участва в проучването, е съгласен с тази теза. Според него регионалните карти ясно показват органичните ферми като „големи горещи точки, където има огромен брой вредители“.

В резултат на това конвенционалните производители в съседство трябва да увеличат употребата на пестициди“, обяснява Хавиланд.

Необходима е цялостна оценка на земеделските практики

Йичао Руи, агроеколог в Пърдю, пък смята, че реакцията на фермерите не винаги се дължи на действително увеличаване на вредителите и понякога е само за „успокоение“.

Руи казва, че изследването на екологичните последици от биоземеделиете е достойна цел и както органичните, така и конвенционалните ферми имат място за подобрение. Но той смята, че разглеждането само на употребата на пестициди не отчита фактори като човешкото здраве, качеството на въздуха и водата и разнообразието на екосистемите, които могат да бъдат засегнати от различни методи на земеделие.

Трябва да имаме цялостна оценка на ползите и компромисите от всички тези земеделски практики“, каза Руи.

В същото време в органичните ферми назрява загриженост, че фокусът напоследък пада единствено върху ефектите, които биоземеделието има върху конвенционалното, но не и обратното.

Например, те могат да загубят сертификата си до три години, ако забранен материал бъде приложен върху полетата им, дори и случайно“, обяснява Руи.