14.07.2024

Ново проучване свърза кафето, яйцата и белия ориз с по-високи нива на вечни химикали в човешкото тяло

Ново изследване, насочено към идентифициране на храни, които съдържат по-високи нива на вечни химикали (PFAS), установи, че хората, които ядат повече бял ориз, кафе, яйца и морски дарове, обикновено показват повече от токсичните химикали в тяхната плазма и кърма, предава Гардиън.

Проучването проверява проби от 3000 бременни майки и е сред първите изследвания, които предполагат, че кафето и белият ориз може да са замърсени с по-високи нива от други храни. То също така идентифицира връзката между консумацията на червено месо и нивата на PFOS, едно от най-често срещаните и опасни PFAS съединения.

Според авторите констатациите подчертават повсеместното разпространение на химикалите и многото начини, по които те могат да попаднат в хранителните доставки.

„Резултатите определено сочат към необходимостта от управление на околната среда и запазване на PFAS извън околната среда и хранителната верига. Сега сме в ситуация, в която те са навсякъде и ще останат наоколо, дори ако извършим агресивно отстраняване“, каза Меган Романо, изследовател от Дартмут и водещ автор.

Какво представляват вечните химикали?

PFAS са клас от около 16 000 съединения, използвани за направата на продукти, които са устойчиви на вода, петна и топлина. Те се наричат ​​„вечни химикали“, защото не се разграждат естествено и е установено, че се натрупват в човешкия организъм.

Химикалите са свързани с рак, вродени дефекти, чернодробни заболявания, заболявания на щитовидната жлеза, рязко намаляване на броя на сперматозоидите и редица други сериозни здравословни проблеми.

Въпреки че регулаторите са се съсредоточили върху ограничаването на замърсяването на водата, смята се, че храната е най-често срещаният начин на излагане на PFAS.

Кои храни са замърсени?

PFAS може да доведе до замърсяване на храната по редица пътища. При ориза, изследователите подозират, че произлиза от замърсена почва или земеделска вода. Съдовете за готвене с незалепващо покритие също често съдържат вредните химикали.

Изследователите са открили по-високи нива на PFAS, свързани с яйца от домашни кокошки. Според Романо това може да се дължи на птиците, които често се хранят с остатъци от масата. Замърсената с PFAS утайка от отпадъчни води, която се използва като евтина алтернатива на тора, може също да замърси почвата, от която се хранят птиците.

При кафето изследователите подозират, че зърната, използваната за варене вода, или почвата могат да бъдат замърсени. Предишни изследвания също установиха, че филтрите за кафе се третират с PFAS, а хартиените чаши или други опаковки за храни също често съдържат химикалите.

Морските дарове също се свързват широко с PFAS, тъй като замърсяването на водата е широко разпространено.

Защитниците на общественото здраве казват, че забраната на химикалите, с изключение на случаите при основните употреби, е единственият начин да се започне разрешаването на проблема. Романо смята, че изследването е установило, че диетите с високо съдържание на плодове, пълнозърнести храни и по-високи диетични фибри са свързани с по-ниски нива на някои PFAS.

„Това помага не само да се намали излагането на PFAS, но и на други замърсители, които може да очакваме, че има в храната“, съветва Романо.