24.04.2024

Нов лидер на пазара на устойчиви услуги в България: EY придобива denkstatt

Една от най-големите световни компании за счетоводство и одит Ernst & Young (EY) придоби австрийския ESG консултант denkstatt, който от 2007 г. развива своята дейност и в България с фокус върху устойчивото развитие.

Австрийската група, част от която е българският офис, става част от мрежата на EY – в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия с общо 170 служители в 6 офиса в Европа и ще бъде позната на пазара под марката EY denkstatt. Финансовите параметри по сделката не се съобщават.

Очаква се придобиването да допринесе за разширяването на съществуващите възможности на ЕY във всяко едно направление, свързано с устойчивост – от изготвяне или одитиране на ESG доклади до трансформиране на цялостни бизнес модели, създаване на стратегии за устойчивост, техническа експертиза по регулаторни въпроси, „зелени данъци“ и други.

denkstatt е една от водещите консултантски компании за устойчивост

Групата denkstatt е основана във Виена през 1993 година и оттогава се е превърнала в една от водещите консултантски компании за устойчивост на австрийския и европейския пазар с около 170 служители и офиси в пет страни.

С повече от 30 години опит тя предлага обширен набор от услуги по темите за устойчивост, включително консултации относно CSRD и европейската таксономия, оценки на устойчивост, кръгова икономика и устойчиво финансиране, както и цялостни стратегии за климата и ESG.

В България denkstatt започва да оперира от 2007 година и бързо затвърждава позициите на водещ консултант в сферата на ESG. Дружеството се управлява от Боян Рашев и Климентина Рашева, а за изминалата 2023 г. то е реализирало малко под 3 млн. лв. приходи.

Не се притесняваме да гледаме надалеч и в мащаб. Заедно с EY очакваме по-голям мащаб на бизнеса  като използваме нашите знания и умения на глобално ниво. Иска ни се EY denkstatt да подкрепя клиентите си – както компании, така и институции – така че пътят към зелено бъдеще да ги прави по-силни и успешни”, коментира Боян Рашев, съдружник в EY denkstatt .

EY предоставя решения в областта на устойчивостта близо 20 години

През 2021 г. портфейлът от услуги за устойчивост е значително разширен с услуги като стратегия, данъци, сливания и придобивания, субсидии, както и с консултации по прилагане на европейската таксономия, CSRD или CSDDD. Всички тези услуги на EY и denkstatt сега ще бъдат обединени под шапката на EY Sustainability.

Работните екипи ще бъдат мултидисциплинарни и ще се сформират в зависимост от конкретната нужда на клиента, предоставяйки персонализирани услуги и решения. Те ще включват от данъчни, правни и бизнес и одит консултанти до експерти по управление на околната среда и ресурсите, климатични моделирания и управление на корпоративния въглероден отпечатък, ESG отчетност и опазване на биоразнообразието.

Общата ни цел е да допринасяме максимално за устойчиво развитие на компаниите, и по този начин и на обществото като цяло. В тази конфигурация можем да адресираме проблемите на клиентите си индивидуално и да им помогнем във всяко едно отношение като предоставим цялостни и специализирани решения в областта на устойчивостта за всяка една индустрия“, коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България и Югоизточна Европа.