02.04.2024

ОАЕ проявява интерес към европейските инвестиции в ядрената енергетика

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са се обърнали към европейски нации, включително Великобритания, за да преценят интереса им към близкоизточната държава, инвестираща в тяхната ядрена енергийна инфраструктура. Информацията е потвърдена от трима източника, запознати с преговорите.

Като част от програмата за разширяване на обхвата си, ОАЕ са обсъдили идеята държавната Emirates Nuclear Energy Company (ENEC) да стане миноритарен инвеститор в европейски активи за ядрена енергия, заявиха още източниците. Те поискаха анонимност, тъй като дискусиите са частни.

ENEC има амбиции да се превърне в международна компания за ядрена енергия, притежаваща миноритарни дялове в ядрена енергийна инфраструктура на други нации, без да ги управлява или оперира, казаха източниците на Reuters.

Компанията вече е провела разговори за инвестиране в Обединеното кралство.

Като част от планове за международен растеж и инвестиции, ENEC работи с множество партньори, за да проучи възможностите за сътрудничество както в нови ядрени проекти, така и в ядрени технологии и свързаните с тях технологии за чиста енергия като чист водород“, се казва в изявление на ENEC.

Ядрено сътрудничество

Страните производители на петрол Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия се стремят да диверсифицират икономиките си от изкопаемите горива. Междувременно Великобритания търси допълнителни частни инвестиции в широкомащабния ядрен проект Sizewell C, изграждан от френския енергиен гигант EDF в Югоизточна Англия.

ОАЕ и Великобритания през декември подписаха меморандум за разбирателство относно ядрено сътрудничество на срещата на върха на ООН за климата в Дубай СОР28, където повече от 20 държави се съгласиха да утроят ядрения капацитет до 2050 г.

Sizewell C заема ключова роля в дневния ред на Обединеното кралство за нова ядрена енергия, която е централна за нашите планове за постигане на евтина, чиста и сигурна електроенергийна система“, заяви говорител на британския отдел за енергийна сигурност пред Reuters.