06.06.2024

ОАЕ са използвали COP28 за петролни сделки

Държавната петролна компания на ОАЕ ADNOC е използвала миналогодишната среща на върха на ООН за климата, за да се опита да увеличи пет пъти своите сделки за изкопаеми горива, се казва в ново разследване, цитирано от Евронюз.

COP28 в Дубай беше белязан от противоречия от началото на 2023 г., когато Султан Ал Джабер, главен изпълнителен директор на ADNOC, беше обявен за президент на срещата.

По време на самата конференция през ноември изтекли документи разкриха планове на организационния комитет на COP28 за обсъждане на петролни и газови сделки с повече от дузина други нации – очевидно използвайки престижа си като домакин в полза на ADNOC.

Сега разследване на неправителствената организация Global Witness показва, че ADNOC се е стремяла към сделки с петрол, газ и нефтохимически продукти през 2023 г. за близо 100 милиарда долара – петкратно увеличение спрямо предходната година.

„След като поставиха главен изпълнителен директор за изкопаеми горива начело, ОАЕ знаеха точно какво правят и не бяха разочаровани – COP28 изглежда беше оформен в полза на тяхната държавна петролна компания“, казва Патрик Гейли, старши изследовател в Global Witness .

Докладът излиза по време на конференцията за изменението на климата в Бон в Германия тази седмица – по средата между COP28 и COP29. Анализът предупреждава, че не трябва да бъде позволено на бъдещия домакин Азербайджан, също важен петролен играч, да копира подхода на ОАЕ.

Какви сделки сключи ADNOC?

Изтеклите документи, изготвени от екипа на COP28 на ОАЕ и получени от журналисти в Центъра за докладване на климата, идентифицираха 16 нации като основни цели за сключване на сделки.

ADNOC наистина е търсил сделки с 12 от тези държави, според разследващите от Global Witness. Това включва ADNOC и BP, които обявяват планове за съвместно предприятие за закупуване на 50 процента от израелската NewMed Energy за разширяване на газовото развитие. Както и две наддавания за дял в Braskem, най-големият производител на нефтохимикали в Латинска Америка, която е частично собственост на бразилския държавен производител на петрол и газ Petrobras.

Освен това финализира договори на стойност около 17 милиарда долара за разработване на газовите находища Hail и Ghasha в ОАЕ в партньорство с руската Лукойл и германската Wintershall Dea.

Общо ADNOC сключи 20 големи международни сделки за изкопаеми горива през 2023 г., според анализа на Global Witness, на потенциална стойност от 92 милиарда евро. Това е пет пъти повече от стойността на сделките, сключени през 2022 г., и с 40% повече от тази за предходните четири години, взети заедно.

Въпреки че неправителствената организация признава, че може да е пропуснала някои сделки от 2019 г. насам, цифрите – събрани от различни набори от данни – показват огромен скок в бизнес активността през годината, в която ОАЕ беше домакин на COP.

Според анонимен източник един дипломат, участващ в преговорите, е бил чут да възкликва: „Надявам се, че по-младите поколения могат да ни простят за това, което направихме“.

ADNOC обаче отрича да е използвала COP28 за сключване на бизнес сделки.

„Този ​​доклад на Global Witness се опитва да преработи стари твърдения и да направи отрицателни, подвеждащи и неточни изявления“, заяви в отговор говорител на компанията.

Говорител на COP28 каза на неправителствената организация, че

„Измислените твърдения за разговори, които никога не са се състояли, и опитите за дискредитиране на упоритата работа и огромните постижения на председателството не заслужават внимание“.

Ще последва ли Азербайджан примера на ОАЕ?

„Не се заблуждавайте, COP28 беше подчинен на интересите на индустрията за изкопаеми горива, които не се задоволиха просто да блокират или задържат истинската климатична политика, но използваха възможността да преследват повече разрушаващи климата петролни и газови сделки. Преговорите за климата никога не трябва да позволяват да създават още климатичен хаос“, категоричен е Гейли.

Азербайджан беше сред страните, с които ADNOC сключи сделки миналата година. През август 2023 г. тя придоби 30-процентов дял в газовото находище Абшерон в Азербайджан в партньорство с френския петролен гигант TotalEnergies.

Според Global Witness Азербайджан изглежда се стреми да подражава на подхода на ADNOC към преговорите за климата, като обяви планове за приватизация на части от държавната петролна и газова компания SOCAR в седмиците преди срещата на върха в Баку през ноември.

„COP28 изглежда предостави на други нефтодържави зловещ план, който да копират и приложат. Тъй като ОАЕ предават щафетата на Азербайджан, сега разглеждаме възможността две последователни срещи на върха да бъдат подчинени на интересите на големите замърсители и техните печалби“, опасява се Гейли.

Президентът на COP29 е друг противоречив избор – Мухтар Бабаев, министър на екологията на Азербайджан, който преди това е прекарал близо две десетилетия на ръководни позиции в SOCAR.

В отговор на разследването на Global Witness, от COP29 казаха, че те отхвърлят най-категорично предположението, че Азербайджан има „скрита програма“.

„Азербайджан е 100 процента ангажиран с обединяването на страните с амбицията да поддържа целта от 1,5 градуса по Целзий в рамките на обсега“, заявиха от организационния комитет на COP29.