13.06.2024

Обвиняват Азербайджан в медийни репресии преди домакинството на COP29

Правителството на Азербайджан беше обвинено в репресии срещу медиите и гражданския активизъм. Това се случва няколко месеца преди страната да бъде домакин на срещата на върха на ООН за климата COP29 по-късно тази година, предава Гардиън.

Human Rights Watch установи най-малко 25 случая на арестуване или осъждане на журналисти и активисти през изминалата година, като почти всички остават в ареста и в момента.

Много активисти и групи на гражданското общество изразиха опасенията си, че застъпничеството за климата се задушава на фона на медийни ограничения. Азербайджан ще бъде домакин на COP29 в продължение на две седмици през ноември, когато се очаква близо 200 правителства, включително десетки държавни глави, да обсъдят нов глобален подход за осигуряване на средствата, необходими за справяне с климатичната криза.

Азербайджан, авторитарна държава, в която медийните и гражданските свободи са ограничени, се смята за една от най-корумпираните страни в света, заемайки 154-то място от 180 държави в класация на Transparency International миналата година. Има малко ефективна политическа опозиция и президентът Илхам Алиев спечели повече от 92% от гласовете на изборите през февруари, за да спечели пети пореден мандат. Баща му е Хейдар Алиев, който ръководи страната по време на съветско управление и бе назначен за президент след военен преврат през 1993 г. след разпадането на източния блок.

Страната също е обвинена, че държи политически затворници. Война със съседна Армения миналата година за спорния регион Нагорни Карабах пък завърши с прогонването на 100 000 души от домовете си.

„Конференция на мира“

Един от висшите съветници на Алиев заяви преди няколко седмици, че правителството възнамерява да направи COP29 „конференция на мира“ и да призове за примирие, при което военните действия ще бъдат прекратени по целия свят за времетраенето на преговорите.

Активистите изразиха опасенията си на срещата на правителствата в Бон, където се намира секретариатът на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCCC). Длъжностни лица от цял ​​свят са в разгара на двуседмични разговори, за да обсъдят ключовите въпроси, които ще доминират на срещата на върха COP29, включително болезнения въпрос как да се осигури достатъчно финансиране, за да се помогне на развиващия се свят да намали емисиите на парникови газове и да се справи с въздействията на глобалното затопляне.

Протест се проведе на преговорите в Бон в петък вечерта – по средата на дискусиите – призовавайки за освобождаване на 23 арменски политически затворници, задържани в Азербайджан. Някои протестиращи обвиниха правителството в геноцид.

Без темата за правата на човека в дневния ред

Мирто Тилианаки, старши защитник на околната среда в Human Rights Watch, подчерта случая на Анар Мамадли, член на Мрежата за правата на човека, който беше арестуван на 29 април по обвинения в контрабанда. Той е основател на Climate of Justice Initiative, която има за цел да използва COP29, за да настоява за екологична справедливост в Азербайджан.

Ибад Байрамов води кампания за освобождаването на баща си Губад Ибадоглу, научен сътрудник в Лондонското училище по икономика и активист за граждански права, който беше арестуван миналото лято и чието здравословно състояние се влоши силно, изисквайки спешно медицинско лечение, което според семейството му не получава.

 „COP29 дава гласност на световната сцена за нелегитимното лишаване от свобода на баща ми от правителството. Тъй като здравето му се е влошило до екстремни нива, западните правителства продължават да се срещат всяка седмица със своите азербайджански колеги относно COP29. Значителен напредък по отношение на изменението на климата не може да бъде постигнат в страна, в която хора като баща ми са хвърляни в затвора и измъчвани, защото са говорили открито“, заяви Байрамов.

Пол Полман, бивш главен изпълнителен директор на Unilever, който сега води кампании по въпросите на климата и човешките права, каза, че иска да използва COP29 като възможност за международната общност да говори за отношението към затворниците в Азербайджан, за което той има сериозни опасения.

„Надявам се, че COP29 може да се използва за разкриване на ужаса. Неприемливо е, че човешките права не са на дневен ред. Трябва да използваме COP29, защото след срещата за Азербайджан ще спре да се говори“, заяви той.

Опровержение

Правителството на Азербайджан опроверга твърденията на активистите.

„Ние напълно отхвърляме твърденията за репресии срещу правозащитници и журналисти в Азербайджан. В Азербайджан никой не е преследван заради политически убеждения или дейности. Както във всяко общество, основано на върховенството на закона, всяко задържане или лишаване от свобода на лице, което е заподозряно в незаконни дейности, е предмет на изискванията за разследване и справедлив съдебен процес, въз основа на съответните закони и разпоредби. Вместо да се чакат резултатите от наказателни дела и разследвания, както и съдебни решения, да се призове Азербайджан да освободи заподозрените е в открито противоречие със законовите процедури“, заявиха от правителството.

Домакинството на Азербайджан следва други две последователни срещи COP в страни с авторитарни лидери и лоши индикатори по отношение на човешките права – Обединените арабски емирства бяха домакин на COP28 в Дубай миналата година, където протестите бяха заглушени, а Египет беше домакин на COP27 през 2022 г.

ООН гарантира известна свобода на изразяване на протестиращите в границите на COP през двете седмици, в които се провежда, но на практика има малко влияние върху поведението на домакините.