06.07.2024

Обрат: 2500 климатика ще бъдат инсталирани за Олимпийските игри в Париж

Олимпийските игри в Париж това лято трябваше да бъдат най-екологичните в историята на Олимпиадите. Това обаче изглежда все по-трудно да се случи, предава Евронюз.

Организаторите на най-голямото спортно състезание в света поръчаха 2500 климатични уреда тази седмица. Първоначално проектирано без климатик, екологичното олимпийско село в Париж включва геотермална система за охлаждане, която изпомпва студена вода дълбоко под земята, за да поддържа температурата на закрито поне с 6°C по-ниска от външната.

Но след сериозен отпор от страна на олимпийските делегации, организаторите в Париж позволиха на страните да поръчват преносими климатици за своя сметка, които ще бъдат инсталирани по време на Игрите. Тази седмица беше обявено, че са поръчани 2500 единици.

Ще остане ли Париж 2024 като “най-зелените игри в историята”?

Като дом на най-значимото споразумение за климата в историята, Парижкото споразумение, винаги е имало натиск върху френската столица да осигури екологична Олимпиада.

Организаторите обещаха да намалят повече от половината въглеродни емисии в сравнение с Лондон 2012 и Рио 2016, ограничавайки емисиите до 1,58 милиона тона CO2 еквивалент за Игрите през юли-август и Параолимпийските игри, които следват.

Иновациите за устойчивост за постигане на съкращенията включват намаляване на броя на новите сгради и използване на дървесина, нисковъглероден цимент и рециклирани материали за строителство.

Компанията за дигитална инфраструктура Equinix доставя излишна топлина, за да затопли Олимпийския плувен басейн в Париж с вместимост 2,5 милиона литра. Стадионите ще се захранват от 100 процента възобновяема енергия, а някои разполагат със собствени слънчеви панели.

Кетърингът ще бъде 80 процента от местни източници. Има опции за нисковъглероден транспорт до всички места. Състезанията по сърф ще се проведат в Таити – целта е да се насърчат хората да гледат по телевизията, вместо да летят, за да присъстват на място.

Първоначално беше взето и противоречивото решение да не се включва климатизацията, която консумира 10 процента от световното електричество и изпуска затоплящи планетата газове.

„Изпитвам голямо уважение към комфорта на спортистите, но мисля много повече за оцеляването на човечеството“, каза кметът на Париж Ан Идалго миналата година за решението.

Игрите може да се окажат най-горещите в историята

Доклад, издаден миналия месец, описва температурите от 34°C на игрите в Токио през 2021 г. като „прозорец към тревожна, ескалираща норма за летните олимпийски игри“.

Тъй като френската метеорологична служба Météo France прогнозира по-високи от нормалните температури за лятото в цялата страна, спортистите изразиха загриженост относно потенциалните ефекти от екстремните горещини, включително спазми, изтощение, топлинен удар и дори смърт.

Отбори от Великобритания, Германия, Италия, Япония, Канада, Ирландия, Гърция и Австралия обявиха, че ще платят за собствените си климатични системи, като олимпийският отбор на Австралия дори заяви, че е готов да похарчи повече от 100 000 австралийски долара (60 000 евро) за поддържане на комфорта на спортистите си.

Какви са другите екологични противоречия около Олимпийските игри в Париж?

Обратът с инсталирането на климатици не е единствената противоречива ситуация на Игрите..

Миналата седмица беше разкрито, че лека Сена все още е твърде мръсна с фекални бактерии, за да бъде домакин на церемонията по откриването на Олимпийските игри или на някои от планираните състезания по плуване.

Организаторите трябваше да се откажат и от плановете си да построят алуминиева кула на стойност 4,6 милиона евро за състезанията в Таити, след протест на местно ниво, че това ще причини щети на кораловите рифове.