14.04.2024

Октоподите могат да загубят зрението си, ако температурите на океана продължат да се повишават

Октоподите могат да загубят зрението си и да се борят за оцеляване поради топлинен стрес до края на века, ако температурите на океана продължат да се покачват с прогнозираната скорост, установи ново проучване, цитирано от Гардиън.

Докато предишни анализи предполагаха, че октоподите са много адаптивни, най-новите изследвания установиха, че топлинният стрес от глобалното затопляне може да доведе до нарушено зрение и повишена смъртност на бременни женски октоподи и техните неродени малки.

Изследователите заявиха, че загубата на зрение ще има значителни последици за октоподите, тъй като оцеляването им е силно зависимо от способността им да виждат. Около 70% от мозъка на октопода е посветен на зрението и той играе решаваща роля в комуникацията и откриването на хищници и плячка.

Как е проведено проучването?

По време на проучването неродените октоподи и техните майки са били изложени на три различни температури: 19C, 22C, които имитират текущите летни температури, а също и 25C, за да съответстват на прогнозираните възможни летни температури през 2100 г.

Установено бе, че октоподите, изложени на 25C, произвеждат значително по-малко протеини, помагащи на зрението, отколкото тези при други температури.

Един от тях е структурен протеин, открит в голямо изобилие в очите на животни, за да запази прозрачността и оптичната яснота на лещите, а друг е отговорен за регенерирането на зрителните пигменти във фоторецепторите на очите“, обяснява д-р Киаз Хуа от Университета на Аделаида, водещ автор на изследването.

Проучването установи също, че по-високите температури са свързани с по-висок процент на неродено потомство и повишен процент на преждевременна смърт на бременни майки. При две от трите породи октоподи, държани при 25C, яйцата не са се излюпили изобщо. Изследователите смятат, че това се дължи отчасти на смъртта на майките, докато яйцата са били в ранен етап на развитие.

По-малко от половината яйца са били излюпени при третата порода, държана при тази температура. Според учените майките на това потомство са показали видими признаци на стрес, които не се наблюдават при майки, изложени на по-ниски температури. Също така излюпените октоподи, които са оцелели, са показали огромно количество термичен стрес и е малко вероятно да оцелеят в зряла възраст.

Негативните ефекти от глобалното затопляне

Според д-р Хуа това означава, че глобалното затопляне може да има едновременно въздействие върху множество поколения. Тя каза, че изследването подчертава, че

дори за силно адаптивни видове като октоподите може да не са в състояние да оцелеят при бъдещи промени в океана“.

Бронуин Гиландърс, ръководител на биологичните науки в Университета на Аделаида и съавтор на изследването, заяви:

Това е промяна от само три или малко повече степени и въпреки това увреждането на организмите вече е видимо.“

Все пак Гиландърс подчерта, че при проучването октоподите са били изложени на рязко вдигане на температурата, което не е пряко възпроизвеждане на ефекта, който глобалното затопляне има над океаните.

Едно е ясно – повишаването на температурите ще бъде лошо за октоподите и други видове“, предупреди тя.