25.03.2024

Оливър Стоун: Ядрената енергия е наш приятел и ще реши много проблеми

Оливър Стоун е американски режисьор, сценарист и продуцент, носител на три награди „Оскар“ и пет награди „Златен глобус“, награди „Еми“ и БАФТА, номиниран е и за награда „Грами“. От 1996 г. има звезда на Холивудската алея на славата. Известни филми, режисирани от него, са „Взвод“, “Уолстрийт”, „Роден на четвърти юли“, „Дъ Дорс“, „Убийци по рождение“, „Обратен завой“, „Александър“ и други.

На специална конференция в Европейския парламент, на която присъства и екипът на ESGnews.bg, Оливър Стоун представи част от последния си филм “Nuclear now”, в който той разказва за климатичните промени, ползите и потенциала на ядрената енергетика и отговори на журналистически въпроси, които събрахме в това интервю.

Кога темата за климатичните промени стана важна за Вас и защо?

Аз не съм учен и не съм участвал активно в екологично движение. Имам 20 игрални и 12 документални филма. Преди 4 години си зададох въпроса “Какво трябва да направя сега?”, но като човек, който е малко запознат с ядрената енергия, аз нямах представа за какво става въпрос. В миналото всеки ядрен реактор се разглеждаше като ядрена бомба и това беше една голяма заблуда, а медиите не правеха нищо, за да променят това. Затова реших да се разровя и да науча повече по темата.

Ядрената енергия е скъпа за изграждане за разлика от възобновяемата енергия, която е по-евтина и може да бъде инсталирана бързо. Защо решихте да създадете филм именно за ядрената енергия?

Вече 20 години ние сме запленени от ВЕИ, но 80% от нашата енергия се произвежда от изкопаеми горива. Всички искаме да имаме по-чиста енергия, но цената не е същата. Земята се отравя и трябва да търсим начин за заместване на тези източници. 25% е времето, в което можем да разчитаме на енергията на вятъра. Реакторите в Америка осигуряват около 30% от електроенергията в САЩ. Около 500 ядрени реактора са изградени в целия свят, в около 25 държави. Светът върви в тази посока.

През 70-те години се зародиха зелените партии, които бяха много чувствителни към войната. Имаше едно объркване на понятието. Ядрената енергия изисква 2 или 3 % обогатяване на уран, а това е едно много ниско ниво на радиация. Слънцето например, също може да бъде опасно. Понякога получаваме петна по кожата, но не умираме – нашите клетки се възстановяват.

Какви са предимствата на ядрената енергия?

Ако разгледаме нещата в по-широк аспект, ще разберем, че ядрените отпадъци не са толкова голям проблем. Всички ядрени отпадъци в Америка могат да се поберат в сградата на един супермаркет, но това не може да се каже за въглищата и петрола. Метанът също е изключително токсичен в краткосрочен план. Жалко е, че изгубихме цялото това време заради нашия страх от атомната бомба. Около 1990 г. САЩ спряха да изграждат АЕЦ, а след това имахме Чернобил. Това е единствената авария в АЕЦ и ние дори не знаем дали наистина 4 хил. души са загинали от рак заради радиацията.

Кои държави използват най-много потенциала на ядрената енергия?

Имаме много добри специалисти в Япония. Китай много настъпателно работи в тази сфера и планира 150 нови реактора, както и ускорява плановете си да спре използването на въглища. В Индия има 30 нови реактора, но там има много сериозно потребление. Останалите 7 млрд. в света ще трябва също да си осигурят енергия. Все още много хора си мислят за ядрената енергия като нещо лошо, това е ситуацията. Има толкова големи възможности, които предоставя ядрената енергия и все още не сме използвали нейния потенциал. Има толкова неща, които можем да открием. Тя ще реши толкова много проблеми, включително и в селското стопанство.

Какви са посланията, които искате да предадете на хората чрез филма “Nuclear now”?

Ядрената енергия може да се използва безопасно и това е доказано. Радиацията е сред нас, в атмосферата. Ядрената енергия е наш приятел и планетата също. Призовавам ви да бъдете оптимисти. Радвам се, че направих този филм. Има надежда и то голяма надежда, че можем да имаме едно по-добро бъдеще. Нямаме време за губене.

Трейлър на филма “Nuclear now”: