07.06.2024

ООН: Светът вероятно ще премине временно границата от 1,5C до 2028 г.

Съществува 80 процента шанс средните глобални температури да надминат целта от 1,5C, заложена в Парижкото климатично споразумение за поне една от следващите пет години, според прогнозите на Световната метеорологична организация (СМО). Също така е вероятно, с шанс от 86 процента, поне една от тези години да постави нов температурен рекорд, надминавайки 2023 г., която в момента е най-топлата година, предава Евронюз.

Нов доклад на метеорологичната агенция на ООН гласи, че глобалната средна температура за всяка година от 2024 г. до 2028 г. се очаква да бъде между 1,1C и 1,9C по-гореща, отколкото в началото на индустриалната ера. Според анализа има шанс от 47 процента средните глобални температури за целия този петгодишен период да надхвърлят 1,5C.

„Зад тази статистика се крие мрачната реалност, че сме далеч от пътя за постигане на целите, поставени в Парижкото споразумение. Трябва спешно да направим повече, за да намалим емисиите на парникови газове – или ще плащаме все по-висока цена от гледна точка на трилиони долари икономически разходи, милиони животи, засегнати от по-екстремни метеорологични условия и големи щети върху околната среда и биоразнообразието“, заяви заместник-генералният секретар на СМО Ко Барет.

Той подчерта, че въпреки че СМО „бие тревога“, временно превишаване на 1,5C не означава, че целта е окончателно загубена, защото се отнася до дългосрочно затопляне в продължение на десетилетия.

„Игра на руска рулетка с нашата планета“

Докладът беше цитиран в обширна реч за заплахата от изменението на климата от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш по случай Световния ден на околната среда.

„Играем на руска рулетка с нашата планета. Нуждаем се от спешен изход от магистралата към климатичния ад. И добрата новина е, че имаме контрол над волана. Битката за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5 градуса ще бъде спечелена или загубена през това десетилетие под наблюдението на днешните лидери“, заяви Гутериш.

Генералният секретар на ООН също призова напредналите икономики от Г-20, които провеждат среща на върха в Бразилия следващия месец, да поемат инициативата.

„Не можем да приемем бъдеще, в което богатите са защитени, докато останалата част от човечеството е ударено от смъртоносни атмосферни условия в негодни за живеене земи“, каза още Гутериш.

Той добави, че глобалните емисии на въглероден диоксид трябва да намаляват с 9 процента всяка година до 2030 г., за да може да се запази целта от 1,5C.