22.03.2024

ООН: Светът губи битката срещу електронните отпадъци

Светът губи битката срещу електронните отпадъци. Това заяви експерт от ООН в сряда, след като доклад установи, че 62 милиона метрични тона мобилни телефони и устройства са били изхвърлени на планетата само за една година – и се очаква това да се увеличи с една трета от 2030 г., съобщава Reuters.

Електронните отпадъци се състоят от всички изхвърлени елементи, съдържащи електрически щепсел или батерия. Те могат да съдържат токсични добавки и опасни вещества като живак и представляват опасност за околната среда и здравето.

Тези стоки често не са лесни за ремонт. Те лесно се превръщат в отпадъци и следователно генерирането на отпадъци в световен мащаб се увеличава”, каза Кеес Балде, старши научен специалист за Програмата за устойчиви цикли в Института за обучение и изследвания на ООН (UNITAR). Увеличаването на планината от електронни отпадъци е по-бързо от увеличаването на усилията за рециклиране на тези електронни отпадъци… Ние просто губим битката”, смята той.

През 2022 г. са изхвърлени 62 милиона метрични тона електронни отпадъци

През 2022 г. световното годишно производство на електронни отпадъци възлиза на 62 милиона метрични тона, което е с 82% повече от 2010 г. Генерирането на електронни отпадъци се увеличава с 2,6 милиона метрични тона годишно, което означава, че може да достигне 82 милиона метрични тона до 2030 г.

По-голямата част от тези електронни отпадъци не се управляват добре. Може да попаднат на сметища, като по-малки предмети като мобилния ви телефон или четката ви за зъби, които хората просто изхвърлят при останалите отпадъци“, казва Балде.

Експертите на ООН отдават това увеличение на фактори, включително по-високо потребление, липса на възможности за ремонт, по-кратък жизнен цикъл на електрониката и неадекватна инфраструктура за управление на електронните отпадъци.

Балде отбелязва, че дори елементи, които са предназначени да намалят потреблението на енергия, като слънчеви панели, са допринесли за електронните отпадъци. Той посочва също, че през 2022 г. около 600 000 метрични тона фотоволтаични панели са били изхвърлени.

Производителите имат отговорности по отношение на стандартизирането и гарантирането, че не подвеждат потребителя, така че продуктът, който произвеждат, не трябва да има кратък жизнен цикъл. Мисля, че частният сектор трябва да си представи себе си като добър гражданин“, казва Космас Лъкисън Завазава, директор на Бюрото за развитие на телекомуникациите в Международния съюз по телекомуникации (ITU), агенция на ООН.