04.07.2024

Операция „Хелиос“ – Лондон се готви за екстремни жеги

Лондон проведе тренировъчно учение, за да тества способността си да се справи с горещина от 40C, предава Евронюз.

Наречен Операция „Хелиос“ на името на гръцкия бог на слънцето, планът следва сценарий, при който екстремни горещини връхлитат столицата в продължение на пет дни. Учените предупреждават, че това може да се превърна в реалност още през 2027 г.

Операцията беше ръководена от Отдела за устойчивост в Лондон и включваше повече от 80 участници от службите за спешна помощ до местната власт, агенции за околната среда и транспортни компании.

Тренировката бе провокирана от публикуван през март доклад, който препоръчва на града да тества готовността си за тежък топлинен епизод и да идентифицира потенциалните рискове.

Заплаха

Високите температури могат да представляват заплаха за здравето, особено при уязвими групи от населението като много млади или възрастни хора. Екстремните горещини и сухото време също могат да предизвикат горски пожари, както се случи в Лондон през 2022 г. Високите температури също често са последвани от проливен дъжд и внезапни наводнения.

„Последните лета показаха, че нашият климат се променя, което ще засегне всички области на нашето общество, околна среда и икономика. Екстремните горещини и наводненията представляват реални рискове за лондончани, така че трябва да се подготвим за метеорологични условия, които преди биха ни се стрували като невероятни“, казва Дейвид Белами, председател на Лондонския форум за устойчивост.

Той добавя, че упражнения като Операция „Хелиос“ помагат да се гарантира, че Лондон разполага с правилните инструменти и знания за справяне с извънредни ситуации и за подкрепа на жителите при екстремни метеорологични явления.

Нов топлинен план за по-горещ Лондон

Упражнението разгледа развиващ се сценарий с актуализации и предупреждения от различни агенции като Met Office. Участващите бяха посъветвани да обмислят какви въздействия може да има период на продължителна топлина върху хората, общностите и услугите.

„Бяхме вдъхновени да направим тази препоръка, когато Париж проведе учение, което симулира 10-дневна гореща вълна от 50C през октомври 2023 г.“, пише авторът на доклада Ема Хауърд Бойд.

Тя добави, че упражнението ще помогне да се информира разработването на друга от препоръките на прегледа – нов екстремен топлинен план за Лондон.

Операция „Хелиос“ дойде на фона на четиридневно предупреждение за жълт код заради топлина, издадено от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство и Метеорологичната служба тази седмица. Температурите достигнаха 30,3C на летище Хийтроу в сряда – най-горещото в Обединеното кралство от септември миналата година.

„През последните няколко години видяхме вредните и опасни ефекти от екстремните горещини и изменението на климата в Лондон и Операция „Хелиос“ предоставя жизненоважна възможност да обединим партньорите и да планираме как можем да управляваме тези заплахи в бъдеще“, заяви кметът на английската столица каза Садик Хан.