01.04.2024

Отсичат 100 от емблематичните черешови дървета на Вашингтон заради измененията в климата

Вашингтон е известен със своите емблематични пролетни черешови цветове. Но 100 от прелестните овошки – са обречени да бъдат отсечени. Действието е част от многогодишно възстановяване на техния дом в Тайдал Бейсин, който е засегнат от изменението на климата – от покачващите се морски нива до покачващите се температури, предава Евронюз.

Рушащата се стена създава рискове от наводнения за черешовите дървета. От началото на лятото екипите ще започнат работа по подмяната на рушащата се морска стена около Тайдал Бейсин, зоната около Мемориала на Джеферсън с най-висока концентрация на черешови дървета.

Всъщност работата по възстановяването е закъсняла отдавна. Покачването на морското равнище доведе до редовно преливане на водите на река Потомак. Наводненията, които се случват два пъти дневно по време на прилив, не само заливат някои от пешеходните пътеки, но и редовно напояват коренните системи на някои от черешовите дървета.

Проектът на стойност 133 милиона долара за възстановяване и укрепване на стената ще отнеме около три години, казва Майк Литерст от Службата на Националния парк. “В момента всеки ден, по два пъти на ден, корените на дърветата се наводняват със солената вода на приливния басейн“, обяснява той.

Литърст казва, че цели участъци от дървета до водата, широки до 90 метра, са били изгубени и не могат да бъдат заменени, докато не се отстрани основната причина за това, което ги е убило на първо място.

Защо се изсичат черешовите дървета?

Планът на действие предвижда над 100 черешови дървета да бъдат изсечени, като след това ще бъдат повторно засадени близо 300 дървета като замяна.

Редовните наводнения в Тайдал Бейсин, заради които морското ниво се е повишило с около 30 см откакто е построена морската стена в началото на 90-те години на миналия век, е само един от начините, по които изменението на климата е повлияло на черешовите дървета. Повишаването на глобалните температури и по-топлите зими накараха пиковия цъфтеж да настъпи по-рано в календара.

Тазгодишният пиков цъфтеж, когато 70 процента от 3700-те черешови дървета в града ще цъфтят, е в края на март. За сравнение, пиковият цъфтеж през 2013 г. започна на 9 април. До 2050 г. може да започне още в средата на март.