18.04.2024

Отхвърлянето на Закона за възстановяване на природата е огромна грешка

Испанският министър на екологичния преход Тереза Рибера призова страните от ЕС да спасят Закона за възстановяване на природата.

В интервю за Euractiv тя оприличи отхвърлянето на закона като „убийство на европейския капацитет да инвестира в собствения си просперитет“. Според Рибера това е „огромна, огромна, огромна грешка“.

Нейните забележки идват в момент, когато икономическата конкурентоспособност се очертава като ключова тема в дебатите в Брюксел относно политическата посока на ЕС за 2024-2029 г.

Рибера е считана за най-вероятния кандидат за следващия европейски комисар на Испания.

Отхвърляне на позицията на Унгария

През март Унгария поведе в последния момент бунт в Съвета срещу предложения Закон за защита на биологичното разнообразие.

На среща на министрите на околната среда на 25 март унгарският министър по въпросите на околната среда Анико Райш посочи дейностите на Унгария за опазване на природата като оправдание за ненужността на общоевропейски закон.

Рибера отхвърли този аргумент, като каза, че макар усилията на Унгария да са „фантастични“, все още са необходими общи правила, за да „ни направят по-силни“.

По-голяма подкрепа за фермерите

На въпрос дали е склонна за предоговаряне на досието, за да се гарантира приемането му в закон, Рибера подчерта, че както министрите на околната среда, така и депутатите вече са постигнали съгласие по текста в Европейския парламент.

Испанският министър почерта готовността си за предоставяне на „подкрепа на онези, които се страхуват от прехода“, като призна, че за фермерите усилията за опазване на климата и природата означават „много големи и интензивни промени за много кратък период от време“.

Гражданското общество трябва да се бори за климата

Рибера също така изрази загрижеността си, че „обществото и младежта се отказват от битката за климата, защото не вярват на институциите“.

Тя призова гражданското общество „да се бори за ангажирани правителства и ангажирани институции по отношение на климата“.

Рибера каза още, че „популистките действия“ на десноцентристките лидери на Белгия, Полша и Европейската комисия е опит да се „отклони вниманието от структурните дефицити на селскостопанската политика“.

Няма промяна в позицията на Съвета

Докато привържениците на Закона за възстановяване на природата се обединяват, все още няма признаци за промяна сред националните правителства.

По време на реч на 12 април, за да отбележи средата на белгийското председателство на Съвета, министър-председателят на страната Александър Де Кро не спомена закона, но обеща „непоколебима подкрепа“ за европейските фермери.

Появиха се и повече подробности за мащаба на съпротивата срещу закона сред националните правителства.

Белгийските медии съобщават, че преди Унгария да промени позицията си, шведският министър по въпросите на селските райони Петер Кулгрен е писал до министрите на околната среда на няколко страни, призовавайки досието да бъде отхвърлено.