01.07.2024

От днес в ЕС е забранена продажбата на пластмасови бутилки, чиито капачки се отделят

От днес, 1 юли, дизайнът на пластмасовите бутилки в Европа се променя поради новите правила на ЕС.

Продажбата на пластмасови бутилки, чиито капачки се отделят, вече е забранена.

Правилата, изискващи новия дизайн, бяха обявени за първи път от ЕС през 2018 г. Решението за забраната бе взето миналата година. Много компании на практика вече са внедрили нововъведението със закрепена капачка.

Какъв е смисълът на забраната?

Смисълът на иновацията е капачката да не се отделя лесно от бутилката. Тя наистина пречи при пиене и наливане. Еколозите обаче защитават тази практика с аргумента, че отделяемите капачки замърсяват повече природата.

Властите в ЕС се надяват, че така ще подтикнат населението да връща бутилките за преработка заедно с капачките.

Всъщност прикрепените капачки са част от по-голям план за справяне с пластмасовите отпадъци в Европа.

Блокът казва, че те са едни от най-захвърляните пластмасови продукти за еднократна употреба по плажовете.

В момента големи количества остават нерециклирани и обикновени попадат в морските води. Изследователите изчисляват, че производството и изгарянето на пластмаса е отговорно за освобождаването на повече от 850 милиона тона парникови газове в атмосферата през 2019 г.

Новите пластмасови капачки са само една от поредицата мерки, предприети от ЕС.

Опаковките за пресни плодове и зеленчуци, тоалетни принадлежности за мини хотели и заведения за бързо хранене в ресторантите скоро ще бъдат забранени съгласно законодателството, одобрено през март.

Надеждата е, че с прикрепването на капачката е по-малко вероятно хората да я изхвърлят, тъй като ще трябва да изхвърлят цялата бутилка заедно с нея.

Държавите-членки на ЕС са свободни да определят свои собствени изисквания за дизайн, стига капачките да останат прикрепени към контейнерите по време на етапа на употреба по предназначение на продуктите.

Недоволство от потребителите

Бутилките с прикрепени капачки се разпространяват в целия континент от доста време и вече има реално отчетени настроения срещу нововъведението.

Доста потребители са недоволни от новия дизайн. Те се оплакват в социалните медии, че капачката ги удря в лицето, докато пият, а също и прави напитките по-трудни за наливане.