24.03.2024

От наводнения до пожари: Как да проверите дали една къща е устойчива на климата

За повечето хора покупката на жилище е най-голямата инвестиция в живота им. Така че има смисъл да се вземе предвид всеки риск. Все по-често изменението на климата оказва своето влияние върху пазара на имоти, увреждайки и обезценявайки домовете и повишавайки разходите за застраховки.

Американският сайт за недвижими имоти Realtor.com обяви миналата седмица, че разширява климатичните рискове в своите обяви за имоти от пожари и наводнения до настоящи и прогнозирани бъдещи нива на топлина, вятър и качество на въздуха.

Над 40 процента от домовете в САЩ са изложени на сериозен или изключителен риск, когато става въпрос за тези фактори, казват от брокерската компания в съобщение за пресата, цитирано от Евронюз. Някои собственици на жилища вече изпитват най-лошите си последици. Миналата година имоти от Гърция до Италия бяха погълнати от горски пожари, брегова ерозия и проливни дъждове.

Повечето собственици на жилища ще бъдат обвързани с ипотеката си за около 25 години – през което време, ако емисиите не намалеят, 800 милиона души ще живеят в градове, изложени на риск от покачване на морското равнище, според мрежата за климатични действия C40.

Ето някои рискове от изменението на климата, които бъдещите купувачи на дом трябва да имат предвид:

Проверете историята на времето в района: Горещото време може да доведе до слягане и горски пожари

2023 г. беше най-горещата година в света – и експертите се опасяват, че 2024 г. ще бъде още по-гореща. Докато надминаваме прага на затопляне от 1,5°C, който би ни помогнал да избегнем най-лошите последици от изменението на климата, екстремните горещини ще засегнат всичко – от здравето ни до домовете ни.

Продължителните периоди на суша и високи температури лишават почвата от влага, което я кара да се свива. Това може да доведе до нестабилност и слягане на земята, което води до напукване и нестабилност на сградите. Почвата също така действа като буфер срещу суша и наводнения – и двете могат да се влошат, когато почвата стане прекалено суха.

Погледнете историята на времето в района, който планирате да купите, за да определите колко често температурите и влажността са се покачвали над средните за района през последните години. Необичайно топлото време има и други обезпокоителни ефекти, като разпалване или изостряне на горски пожари, които биха могли да посегнат на имоти в близост до диви зони като гори и храсти – особено ако те също са изложени на суша.

Освен че е неудобна и опасна, високата топлина може да доведе и до по-високи разходи за охлаждане и поддръжка, което прави собствеността на дома по-скъпа. Разходите за охлаждане ще бъдат по-ниски в домове с ефективна изолация.

Наводненията и ерозията заплашват домовете

Океаните също се затоплят, тъй като температурите се повишават, причинявайки безпрецедентно топене на лед и покачване на морското равнище, както и по-чести и интензивни дъждове и бури. Това поставя крайбрежните домове в сериозна опасност. Европейските общности от Англия до Франция вече усещат ефектите от ерозията на бреговете. Много имоти там са наводнени, дестабилизирани и откъснати.

Ако обмисляте да закупите имот, уязвим от брегова ерозия, проверете за наличието на крайбрежна защита, като например морска стена, която ще помогне за защитата му. Но имайте предвид, че те може да не бъдат поддържани или годни за целта в бъдеще – нещо, което ще повлияе на безопасността, стойността и застраховката на вашия дом.

Домовете, построени на или в близост до реки и наводнени равнини, също са изключително уязвими от климата, тъй като променящите се метеорологични модели водят до по-силни дъждове и по-чести и интензивни бури. Наводнените домове, дори когато могат да бъдат спасени, могат да бъдат засегнати от структурни повреди и вредна плесен.

Наводненията в канализацията представляват още по-мрачен риск, който може да бъде причинен от прекомерен дъжд. Разгледайте местните канализационни карти и избягвайте да купувате жилище, построено върху канализация или близо до слабо място, като капак на шахта, за да намалите риска. ВиК компаниите също все по-често изхвърлят отпадни води в реките, когато обилните валежи застрашават капацитета на резервоара им, което допълнително излага домовете на риск от нехигиенични наводнения.

Проливен дъжд може дори да доведе до образуването на понори – така че внимавайте за кръгли вдлъбнатини в земята, слягане, дълбоки локви и пукнатини в земята около вашия имот.

Силните ветрове могат да причинят щети на имущество

Домовете, които са застрашени от бури и наводнения, също могат да претърпят щети от вятъра. Ако даден имот може да бъде изложен на ветрове със скорост над 80 км/ч, може да се нуждае от специализирано застрахователно покритие за урагани.

Ако разглеждате домове в райони, които са предразположени към силни ветрове и бури, трябва също да внимавате за големи дървета, които могат да паднат и да причинят щети на имота. Екстремните ветрове също могат да раздухат и разпространят горски пожари, излагайки близките домове на по-голям риск.

Инспекторите на имоти трябва да привлекат вниманието на купувачите към тези проблеми, когато оценяват сграда, тъй като те могат да повлияят на оценката и кредитирането.

Проверете индекса за качество на въздуха: Замърсяването може да повлияе на цените на имотите

Въпреки че ниското качество на въздуха не е пряка заплаха за вашия дом, то може да причини здравословни проблеми и да принуди хората да останат на закрито. Това прави имотите в райони с лошо качество на въздуха по-малко привлекателни и потенциално по-малко ценни.

Проверете средния брой дни с лошо качество на въздуха – тези с индекс на качеството на въздуха над 100 – в района, в който планирате да закупите.

Ниското качество на въздуха може да е показателно за риск от горски пожари в близката околност. То също така може да бъде причинено и от засилен трафик. Проверете достъпа на желания от вас дом до пешеходни и велосипедни алеи, както и обществен транспорт. Това не само може да означава по-добро качество на въздуха, но може да помогне за ограничаване на вашите емисии, така че да не допринасяте още повече за проблема.