26.06.2024

От Черно море до Средния запад на САЩ: Екстремното време заплашва реколтата

Прогнозираната сухота в житницата на Черноморския регион вероятно ще попречи на добивите от слънчоглед и царевица, докато проливните дъждове в САЩ след почти рекордни температури заплашват да нанесат щети върху реколтата, намалявайки световните доставки и повишавайки цените, предава Euractiv.

„Прогнозата за времето за региона на Черно море идва с огромен червен флаг. Очакванията за юли и август са за суша и дъждове под нормалното ниво, много вероятно е това да увреди ключовите царевични и слънчогледови култури в региона“, казва Крис Хайд, метеоролог в Maxar.

Рекордните температури в основните глобални региони на отглеждане забавиха засаждането и навредиха на развиващите се култури, тъй като въздействието на изменението на климата се засилва. Огромни участъци от земеделска земя в Русия, Китай, Индия и части от Съединените щати вече изпитват изключително горещи условия и валежи под нормалното.

Глобалните цени на пшеницата скочиха до 10-месечен връх през май, след като неблагоприятните метеорологични условия намалиха добивите за узрялата култура в Русия, най-големият износител в света.

Горещото време в Южна Русия ще удари посевите поради липса на влага в почвата, като по-малко валежи и топлина се очакват също в Урал, Западен Сибир и Забайкалия, се казва в прогноза на Руския хидрометеорологичен център.

В Южна и Източна Украйна също се наблюдава горещо и сухо време, с валежи между 1 май и 10 юни само 20-50% от нормалното, като сушата възпрепятства развитието на зимните и пролетните култури в части от регионите около Харков и Донецк.

„Месец май в Украйна се оказа един от най-сухите за последните 30 години. В северните райони, по-специално в Житомир, градушка причини щети на пролетни култури като царевица, соя и слънчоглед“, казват от държавната синоптична служба на страната.

В САЩ: От суша към опасност от наводнения

В САЩ, който е най-големият износител на храни, силна жега обхвана части от източното крайбрежие. Прекомерните дъждове в ключовия регион на Средния запад и прогнозите за повече влажно време пък породиха опасения от наводнения.

„В Средния Запад фокусът се измества от горещината към твърде много дъжд, което може да доведе до наводнения в площи за производство на царевица и соя“, каза Хайд.

Губернаторът на Айова Ким Рейнолдс заяви, че периодичните наводнения в северозападна Айова, най-големият производител на царевица в САЩ, са изтласкали речните нива над рекордите от 1993 г.

Роб Джейкъбс, главен изпълнителен директор на Cooperative Farmers Elevator, каза, че тежки наводнения са засегнали няколко обекта на кооперацията. Тунелите, използвани за товарене на кошчета за зърно, са наводнени, а складовете, използвани за съхраняване на семена и селскостопански химикали, са пълни с до 46 см вода.

Според повечето анализатори все още е твърде рано да се оценяват потенциалните щети на реколтата от наводнения.

Времето в Китай и Индия се подобрява

В Азия се очаква обилните дъждове да облекчат силната сухота в части от Китай, който е най-големият купувач на соя.

Дъждовете по време на мусонния период в Индия, които са с една пета под нормата, вероятно ще се възстановят, стимулирайки селското стопанство в най-големия износител на ориз в света и най-големия вносител на олио.

„Има тревожни фактори за производството на царевица и соя в Китай. Все пак се очаква валежите да бъдат малко над нормалното ниво през периода юли-септември, което ще бъде от полза за културите“, казва Хайд.

От китайския метеорологичен център обявиха в доклад, че в части от северните, североизточните и западните провинции ще има по-високи валежи от юли до септември, което ще насърчи растежа на реколтата.

„Но валежите ще бъдат интензивни в някои райони, така че ще трябва да се внимава за потенциални наводнения. По-високата влажност може също да повиши риска от болести и вредители по културите“, се казва още в доклада.

В Индия мусоните напредват, след затишие от повече от седмица.

„Мусонът вече е придобил така необходимата инерция за напредването си в северните равнини. През следващите няколко седмици очакваме няколко периода на обилни валежи, които ще заличат досегашния дефицит. Юли се очертава като обещаващ месец“, заявиха от метеорологичната служба на страната.

Очаква се времето в Австралия да бъде нормално, като в някои райони дъждовете да са по-високи от средните, което подобрява перспективите за реколтата от пшеница. В Аржентина и Бразилия през следващите месеци се прогнозира основно нормално време.