07.04.2024

“Охлаждаща” боя може да намали топлината в градска среда с 1,5C

Покриването на площи с „охлаждаща“ боя може да помогне на градовете да свалят температурата с до 1,5C, установи ново проучване, цитирано от Евронюз. Изследователи от Технологичния университет Нанянг (NTU) боядисаха покривите, стените и пътните настилки на индустриална зона в Сингапур с „охлаждаща“ боя, съдържаща добавки, които отразяват слънчевата топлина.

Първото по рода си проучване, публикувано в списание Sustainable Cities and Society, разкри, че тази боя може да бъде ключов инструмент за превръщането на градските площи в по-удобни за работа и игра райони в бързо затоплящия се съвременен свят.

Как „охлаждащата“ боя може да помогне за намаляване на топлината в градовете?

Досега повечето проучвания на използване на „охлаждаща“ боя са били базирани на симулация или са тествани в умалени модели. Изследователите от NTU се заеха да проучат въздействието му в реалния свят. Покривайки част от града с боя, те успяха да сравнят температурите и нивата на комфорт със съседна небоядисана зона.

Изследователите са измервали движението на въздуха, температурата на повърхността и въздуха, влажността и радиацията в продължение на два месеца. В покритата област е било регистрирано до 30 процента намаление на топлината, отделена от боядисаните повърхности. В резултат на това през най-горещото време на деня температурата е паднала с 2 градуса.

Съдържайки добавки, които отразяват слънчевата топлина, боята успешно е намалила повърхностното поглъщане и излъчване на топлина. Покривите с боядисано покритие са отразявали 50 процента повече слънчева светлина и абсорбирали до 40 процента по-малко топлина през най-горещото време на слънчев ден в сравнение с конвенционалните покриви. По този начин районът също така е бил и по-удобен за пешеходците, тъй като температурата е спаднала с 1,5С.

Нашето проучване предоставя доказателства, че покритията с хладна боя намаляват натрупването на топлина и допринасят за охлаждането на градската среда“, казва водещият автор на изследването, д-р Киран Донту.

Елегантно решение за градско охлаждане

Резултатите от изследването могат да бъдат безценни за градовете, които търсят бърз и евтин начин за борба с опустошителните и влошаващи се ефекти от горещите вълни.

Това е минимално натрапчиво и елегантно решение за градско охлаждане, което има незабавен ефект в сравнение с други опции, които често изискват голямо градско преустройство, за да се внедрят“, казва д-р Донту. “Чрез намаляване на количеството топлина, абсорбирана в градските структури, това може също да направи сградите по-хладни и да намали нуждата от климатизация на закрито“, добавя той.

Това е полезно не само в градове като Сингапур, където е горещо през цялата година, но и в други градски райони, засегнати от глобалното затопляне.

Все повече градове и хора ще търсят начини да избягват горещините. Проучването ни е доказателство как „охлаждащата“ боя може да е решението“, казва в заключение д-р Донту.