06.06.2024

Панама се готви да евакуира първи остров заради покачващото се морско ниво

Гуните – местното население на малкия остров Гарди Сугдуб, са първите от 63 общности по карибското и тихоокеанското крайбрежие на Панама, които ще бъдат евакуирани поради покачването на морското равнище през следващите десетилетия, предава Евронюз.

Служител от министерството на жилищното настаняване на Панама все пак уточни, че някои хора са решили да останат на острова, без да разкрива конкретен брой. Властите няма да ги принудят да напуснат, добави служителят при условие за анонимност.

Гарди Сугдуб е един от около 50-те населени острова в архипелага на територията Гуна Яла. Дълъг е само 366 метра и е широк 137 метра. Погледнат отгоре прилича на овал, заобиколен от десетки къси докове, където жителите връзват лодките си.

Всяка година, особено когато силните ветрове вдигат сериозни морски вълни през ноември и декември, водата изпълва улиците и влиза в домовете. Изменението на климата не само води до покачване на морското равнище, но също така затопля океаните и по този начин предизвиква по-силни бури.

Гуните са се опитвали през годините да укрепят ръба на острова с камъни, бентове и корали, но морската вода продължава да приижда.

Автономното правителство на Гуна реши преди две десетилетия, че трябва да се обмисли напускане на острова. По това време обаче причината беше, че островът ставаше твърде пренаселен. Ефектите от изменението на климата ускориха процеса.

Правителството на Панама разработи за жителите на Гарди Сугдуб нов обект на континента на цена от 12 милиона долара. Бетонните къщи се намират върху решетка от павирани улици, издълбани в буйната тропическа джунгла на малко повече от два километра от пристанището, където осемминутно пътуване с лодка ги отвежда до Гарди Сугдуб.

Последици от изменението на климата

„Предстоящият ход е пряка последица от изменението на климата чрез повишаване на морското равнище. Островите са средно само на половин метър над морското равнище и тъй като това ниво се покачва, рано или късно гуните ще трябва да изоставят всички острови почти със сигурност до края на века или даже по-рано. Всички брегове на света са засегнати от това с различна скорост“, казва Стивън Пейтън, директор на програмата за физически мониторинг на института Смитсониън в Панама.

Жителите на малка крайбрежна общност в Мексико се преместиха във вътрешността миналата година, след като бурите продължиха да отнемат домовете им. Правителствата са принудени да предприемат действия – от италианския град Венеция до крайбрежните общности на Нова Зеландия.

Неотдавнашно проучване на дирекцията по изменение на климата към Министерството на околната среда на Панама, с подкрепата на университети в Панама и Испания, изчисли, че до 2050 г. Панама ще загуби около 2,01 процента от крайбрежната си територия поради повишаване на морското равнище.

„Нашите изчисления сочат, че ще струва около 1,2 милиарда долара за преместването на около 38 000 жители, които ще се сблъскат с покачване на морското равнище в краткосрочен и средносрочен план“, казва Лигия Кастро, директор по изменението на климата към Министерството на околната среда.