06.05.2024

Папа Франциск нарече отричащите изменението на климата „глупаци“

Папа Франциск разкритикува „глупавите“ скептици, които не вярват на доказателствата за глобалното затопляне, причинено от човека и поставят под съмнение изменението на климата. В първото си интервю за американска телевизия понтификът потвърди позицията си по темата. Когато го попитаха какво има да каже на отричащите изменението на климата, той се обяви против тяхното недоверие към доказателствата.

„Има хора, които са просто глупави, дори и да им покажете изследвания, те не вярват. Защо? Те не разбират ситуацията или поради някакъв техен интерес. Изменението на климата обаче е реално и съществува“, заяви Франциск.

Той разговаря с Нора О’Донъл от CBS News във Ватикана по редица важни теми, включително изменението на климата и войните в Украйна и Газа.

Какво мисли папа Франциск за изменението на климата?

Папа Франциск беше откровен по въпросите, свързани с климата през последното десетилетие. През 2015 г. той публикува официален документ от 180 страници, известен като енциклика или пасторално писмо, за околната среда. Той призова богатите страни да се активизират, да спрат експлоатацията на природата и да изплатят своя „сериозен социален дълг“, като същевременно изложи научните доказателства за предизвиканото от човека изменение на климата.

Енцикликата беше публикувана шест месеца преди конференцията на ООН за изменението на климата, на която беше сключено ключовото Парижко споразумение през 2015 г. Това проправи пътя за Ватикана да има по-голямо присъствие на тези годишни срещи, което води до по-големи ангажименти от много католически страни.

Оттогава Франциск продължава да призовава за действие, като през 2019 г. обяви извънредно положение в областта на климата, а по-късно апелира световните лидери на COP28 да направят пробив по отношение на изкопаемите горива.

Той публикува трактат преди конференцията за климата, който гласи: „С течение на времето разбрах, че нашите отговори не са били адекватни, докато светът, в който живеем, се срива и може да наближава точката на пречупване.“

В Деня на Земята папата използва социалните медии, за да адресира за пореден път проблема.

„Нашето поколение е завещало много богатства, но не успяхме да защитим планетата и не пазим мира. Ние сме призвани да сме пазители на нашия общ дом, Земята, която пада в разруха“, написа той в платформата X.