15.06.2024

Париж иска да намали шумовото замърсяване с четири децибела

Животът в красивата суматоха на Париж, един от най-шумните градове в Европа, идва срещу скъпа цена за човешкото тяло, пише Евронюз. Около 80% от хората в региона Ил дьо Франс са засегнати както от нивата на звук, така и от замърсяване на въздуха, които надвишават препоръките на Световната здравна организация (СЗО), според съвместен анализ на организациите Bruitparif и Airparif.

Хората, живеещи в сърцето на Париж, са особено бомбардирани от шум – който е вторият най-голям екологичен фактор за лошо здраве в Европа, предупреждава СЗО.

За да се справят със заплахата, властите се стремят да намалят шума в столицата с до четири децибела. Длъжностните лица започнаха обществена консултация миналата седмица, за да разберат как да заглушат шума, който е главно причинен от транспорта.

Как Париж намалява шумовото замърсяване?

Усилията на Париж да се намали шумът вървят паралелно със зелената програма на града. През последните месеци и години съветът затвори някои райони (като бреговете на Сена) за движение, санкционира най-замърсяващите превозни средства и прокара стотици километри нови велосипедни алеи. Всичко това вече помогна донякъде да се заглуши ревът на трафика. Съобщава се, че първият план за намаляване на шума е постигнал 20 процента (два децибела) намаление на шума от пътната мрежа между 2015 г. и 2020 г.

По-специфичните мерки включват инсталирането на звукови радари в определени райони за откриване и глобяване на най-шумните превозни средства. Шумопотискащ асфалт беше изпробван на улица „Курсел“ в 17-и район, а жителите на квартала останаха изключително удовлетворени.

Съгласно този втори план за контрол на шума от 2021 г. до 2026 г. градът има за цел намаляване между един и четири децибела – където е възможно.

„Ние сме много загрижени за това, че можем да гарантираме динамиката на Париж, неговия оживен характер и в същото време да осигурим основното право на хората на почивка и сън“, заяви първият заместник-кмет Еманюел Грегоар.

Обществената консултация, която трябва да продължи до октомври, ще идентифицира мерки за намаляване на шума от околната и градската среда, като и от нощния живот.

Провеждането на Летните олимпийски игри през следващия месец ще прекъсне временно плана за обезшумяване. Кметът Ан Идалго обяви, че летните тераси ще могат да се използват до полунощ, в сравнение с обичайния вечерен час от 22:00 часа.

Каква е здравната и социалната цена на шумовото замърсяване?

Социалната цена на шума в региона Ил дьо Франс се оценява на 42,6 милиарда евро годишно от Ademe (Френската агенция за управление на околната среда и енергията). Това обяснява множеството въздействия върху психическото и физическото здраве, които шумовото замърсяване причинява – нарушен сън, свързан със стрес, по-лоша работа и сърдечни проблеми.

В целия ЕС повече от 30 процента от хората са изложени на нива, надвишаващи 55 децибела през нощта – което СЗО определя като праг за сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане.

Новият план на Париж има за цел 63 процента от жителите да се възползват от нощния стандарт на СЗО, спрямо 54 процента от гражданите днес.

Дан Лерт, заместник-кмет по въпросите на екологичния преход, ще ръководи инициативата, обединяваща местните комитети, органите за здраве и безопасност и общинската полиция.