21.06.2024

Пекин недоволства от новите тарифи за електрическите коли

Петият диалог на високо равнище между ЕС и Китай относно околната среда и климата, който се проведе в Брюксел на 18 юни, послужи за подчертаване на опасенията на Пекин по отношение на търговските ограничения за чисти технологии, предава Euractiv. Посочено също така бе, че споразумението за финансиране на климата ще бъде от решаващо значение за превръщането на COP29 в Баку в успешна среща.

През 2023 г. изпълнителният заместник-председател на ЕК, отговорен за Зелената сделка, Франс Тимерманс беше в Пекин, за да се срещне с вицепремиера Дин Сюесян за четвъртото издание на разговорите. Разговорите тогава помогнаха да се проправи пътя за климатичната конференция COP28, която беше широко приветствана като успешна.

Тази година китайците върнаха визитата за петото издание на форума на фона на назряващия търговски конфликт между Брюксел и Пекин и продължаващата война в Украйна.

Наследникът на Тимерманс, изпълнителният заместник-председател на ЕК Марош Шефчович, не скри амбицията си да надгради инерцията от миналата година.

„Важно е да не изгубим представа за това, което има значение – оцеляването на човешката раса и поддържането на обитаема планета. Цветът на нашето сътрудничество трябва да остане зелен“, каза той на срещата между ЕК и китайската делегация.

Тарифите нарастват

Часове преди срещата на високо ниво водещ китайски мозъчен тръст се погрижи да подчертае недоволството на Пекин от задаващите се тарифи за електрически превозни средства (EV), които ЕС планира да наложи – и направи ясна връзка с глобалните действия в областта на климата.

„Тази нова тарифа за EV е наистина ненужна и задава двоен стандарт“, каза Хуяо Уанг, президент на Центъра за Китай и глобализацията. „Изпълнението на климатичните амбиции, съгласно Парижкото споразумение, ще изисква Китай да произвежда чисти технологии по рентабилен, надежден и ефикасен начин.  Това обаче засяга и други нации, които купуват тези китайски стоки“, добави той.

Този конфликт не беше разрешен по време на срещата на високо ниво. След разговорите представителите и на двете страни признаха, че „има области, в които ЕС и Китай не се разбират“.

Финансиране на климата

Срещата беше също така и важна стъпка по маршрута от Дубай, където се проведе COP28, до Баку и COP29. Наред с актуализираните цели в областта на климата стои и основният въпрос за финансирането на борбата с климатичните промени.

„Двете страни се съгласиха да подкрепят акцента на азербайджанското председателство на COP върху нова цел за финансиране на климата от 2025 г.“, заявиха от страна на ЕС.

Европа е в челните редици на усилията Пекин да бъде склонен да допринесе за финансирането на по-бедните страни, които се борят за инвестиции в декарбонизацията на своите икономики.

Китай, втората по големина икономика в света по номинален БВП, в момента няма подобно задължение, тъй като е класифицирана като „развиваща се страна“ още през 1992 г.

На неотдавнашна работна среща за климата, проведена в Бон, Германия, ЕС и други развити страни прекараха две седмици безуспешно в търсене на нови условия, които да включват Китай, както и други богати страни с високи емисии, като участници във финансирането на климата.