08.03.2024

Плавното изключване на ТЕЦ “Марица Изток 2” от пазара вече е възможно

Вече има основание и възможност за плавното изключване на ТЕЦ “Марица Изток 2” от пазара. Това обяви Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), цитиран от БТА.

Европейската комисия прие миналата седмица, но още не е влязло в сила, че може да се преодолее временният характер на механизма за капацитет и го удължава до 31 декември 2028 година. Това вече дава възможност да се проведат разговори евентуално с механизма за капацитет и да се позволи на ТЕЦ “Марица Изток 2″ да напусне пазара по-плавно, това може да се продължи до 2028 година”, разясни Иванов.

Той разгърна и темата за страховете, че големи количества няма да се появят на БНЕБ по отношение на “Ей И Ес”, “Марица Изток 2” и “Контур Глобал”.

От момента, в който “Контур Глобал” му изтече 15-годишният дългосрочен договор за изкупуване на електрическа енергия, в нашето решение още от миналия 1 юли ние сме го изключили. С други думи, това е предвидено. На второ място, не се получи никакъв отрицателен ефект, дори и в рамките на часове, от момента, в който на 22 февруари престана да работи “Контур Глобал”, обясни Иванов.

Председателят на КЕВР опроверга и страховете за поскъпване на електроенергията след 1 юли. Той не очаква да има съществен проблем след юли и обясни защо:

Цената ще е определена от Министерския съвет, но ще стъпи върху предишната годишна цена от 1 юли 2023 до 30 юни 2024 година и върху индекса на инфлация. Има и 7 процента, които се начисляват, свързани с крайните снабдители. Тоест, цената, която ще бъде постигната, е съвсем регламентирана, а не някаква цена, която ще подскочи два, три пъти”.

Относно пазара, той изтъкна факта, че търговците имат свободата да си избират борса, от която да закупят енергия, защото българският пазар е част от Единния енергиен пазар.

Иванов изтъкна отличната съвместна работа с представителите на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Самият факт на бързото навлизане на КЕВР в РЕМИТ дава дисциплиниращ ефект. Заедно с регулаторите на Франция и Испания, сме трите регулатора, които се дават за пример в ЕС”, каза Иванов.