05.04.2024

Помогнаха ли скорошните дъждове за продължаващата тежка суша в Испания?

Януари, февруари и март вероятно са били най-топлото първо тримесечие в Испания от началото на записите през 1961 г. Националната метеорологична агенция Aemet съобщи във вторник, че средната температура в континентална Испания през първите три месеца на годината е била 9,5C. Това е с 1,9C по-високо от средното за това време на годината и с 0,1C по-високо от предишния рекорд, поставен през 1997 г.

Все още са необходими окончателни данни за потвърждаване на рекорда, но метеорологичната агенция казва, че тъй като януари и февруари вече бяха много топли месеци, тя смята, че първото тримесечие на 2024 г. е било най-топлото в историята, предава Евронюз.

Температурите в някои части на страната достигнаха близо 30C през януари – официално най-топлият януари, който Испания е виждала от 1961 г. насам. Март беше с около половин градус по-топъл от средното, най-вече поради „интензивен период“ на високи температури между 14-ти и 23-ти.

Необичайно топлото зимно време допринесе за тежката суша, наблюдавана в няколко региона на Испания тази зима. През февруари Барселона обяви извънредна ситуация със строги ограничения на водата, наложени в голяма част от околността. Резервоарите в Андалусия паднаха несигурно ниско през първите два месеца на годината. Тенерифе на Канарските острови също обяви извънредна ситуация поради суша в началото на март.

Помогна ли влажното великденско време за сушата в Испания?

Март беше много влажен месец, но Испания все още не е избягала от опасността от суша. Министърът на екологичния преход Тереза Рибера определи скорошните валежи за „отлична новина“. Но тя предупреди да не се сваля гарда си по отношение на сушата. Рибера посочи, че все още има някои области в Испания, включително средиземноморските басейни на Андалусия и Каталуния, в които водните запаси продължават да бъдат на ниско ниво за това време от годината.

Валежите през Страстната седмица и Великден са били три пъти повече от нормалното за последните седем дни на март, според Aemet. Големи части от Южна и Централна Испания регистрираха 100 литра валежи на квадратен метър за един ден. Заради неблагоприятното време няколко празнични шествия в Севиля трябваше да бъдат отменени поради лошото време.

Тези обилни валежи от бурята Нелсън увеличиха резервоарите в Испания до 63,1 процента от капацитета тази седмица – с 5,3 процента повече от миналата седмица. Това донесе известно облекчение на Андалусия, където регионалният президент Хуанма Морено каза, че нивото на извънредната суша е малко вероятно да ескалира с малко дъжд през следващите месеци. Той добави, че няма да е необходимо да се доставя вода с кораби, какъвто е случаят в Барселона.

Регионалните власти обаче все още призовават хората да бъдат внимателни и ограниченията ще останат в сила в някои райони, тъй като според тях липсата на вода е структурен проблем.

Ще премахне ли Каталуния извънредните ограничения за суша?

Въпреки влажните дни, нивата на резервоарите в Каталуния, която страда от продължителна суша от около три години, не са се подобрили значително. Системата Ter-Llobregat, която снабдява района на Барселона и Жирона, отбеляза незначително увеличение на нивата на водни запаси до около 16 до 17 процента от капацитета. Те все още са значително под нивото, което бяха по това време на годината през 2023 г.

Повече от 200 общини в региона, включително Барселона, обявиха извънредно положение през февруари след три години суша. Министърът на Каталуния по въпросите на климата Дейвид Маскорт заяви, че резервоарите трябва да достигнат 27 или 28 процента, за да бъдат отменени извънредните мерки. Премахването на ограниченията сега няма да има смисъл, тъй като би означавало обявяване на извънредно положение отново след месец и половина.

С наближаването на лятото скорошните проливни дъждове не облекчават ситуацията със сушата в Испания в дългосрочен план. Облекчението от необичайно влажно време за презареждане на резервоари само показва сериозността на продължаващия проблем.

Учените също така казват, че тези драматични промени от екстремна суша към проливни дъждове стават все по-чести с изменението на климата. Европа е един от седемте региона, където тази тенденция се влошава, според проучване, публикувано миналата година.