23.06.2024

Португалия започва изграждането на най-големия си вятърен парк

Нов вятърен парк в Португалия получи екологично одобрение от правителството – и след като бъде построен, той ще стане най-големият в страната. Компанията за възобновяема енергия Iberdrola ще интегрира централата в помпено-акумулиращия хидрокомплекс Тамега в Северна Португалия.

Новият вятърен парк ще има капацитет от 274 MW и е способен да поддържа годишното потребление на 128 000 домакинства. От Iberdrola обещават, че ще въведат редица мерки за опазване на околната среда около новия завод, предава Евронюз.

Зелена светлина

Iberdrola получи второто и последно екологично разрешение за проекта Тамега – Решение за екологично съответствие на проекта за изпълнение. Следващата стъпка ще бъде кандидатстване за лиценз за производство от португалската Генерална дирекция по енергетика и геология. Целта на Iberdrola е да започне работа в началото на 2025 г.

Новият проект на енергийната компания ще се превърне в най-голямата хибридна схема за чиста енергия в Португалия. Вятърният парк ще използва същата мрежова връзка като помпено-акумулиращия хидрокомплекс Тамега, увеличавайки максимално капацитета на точката на свързване.

„Двете технологии ще се допълват взаимно, за да увеличат максимално продукцията и производството, оптимизирайки електрическата инфраструктура“, казват от компанията в прессъобщение.

Въздействие върху околната среда

Заводът ще използва същите пътища и съоръжения, които вече се използват в комплекс Тамега, свеждайки до минимум въздействието върху околната среда. Iberdrola също така казва, че ще приложи набор от мерки за подпомагане на екосистемите в местоположението на вятърния парк. Те ще включват някои от инициативите, които вече са налице в комплекс Тамега, като засаждане на местни видове и управление на горите.

Дивата природа ще бъде подпомогната и чрез засаждане на овощни дървета, възстановяване на езера и поставяне на гнезда за прилепи. Компанията ще въведе серия от програми за мониторинг на екологични системи за животни като прилепи и вълци, както и за растения и естествени местообитания.

Португалия е дом на една от най-големите водноелектрически централи в Европа

Водноелектрическият проект Тамега е един от най-големите водноелектрически проекти, завършени в Европа през последните 25 години. Състои се от три централи: водноелектрическата централа Алто Тамега с инсталирана мощност от 160 MW, помпено-акумулиращата централа Гуваеш (880 MW) и електроцентралата Дайвоеш (118 MW), като последните две са в експлоатация от 2022 г.

Комплексът е в състояние да произвежда 1766 GWh годишно, достатъчно, за да задоволи енергийните нужди на съседните общини и градовете Брага и Гимараеш (440 000 домове). Освен това има капацитет за съхранение от 40 милиона kWh, еквивалентен на енергията, консумирана от 11 милиона души за 24 часа в домовете им.

В момента Тамега измества емисиите от 1,2 милиона тона CO2 годишно и избягва вноса на повече от 160 хиляди тона петрол годишно.